Internet stvari i saobraćaj, šta nas čeka u budućnosti

0
960

Internet stvari i saobraćaj, šta nas čeka u budućnosti . Jedna od odličnih stvari vezana za Internet stvari je njena sposobnost u rešavanju najčešćih problema. Jedan od njih je i saobraćaj. Optimizacija saobraćaja je veoma bitna iz razloga što postoji i previše vozila širom sveta. Ovaj problem će postati veći kada većina svetske populacije počne da živi u urbanim područjima. Prema studiji, do 2030. godine, skoro 60 posto svetske populacije će živeti u gradovima. Bez obzira u kom gradu živite, uveć ćete se suočavati sa problemima u saobraćaju.

Pročitajte još : Mikrosoft ulaže 5 milijardi u Internet stvari

Štaviše, gradski saobraćajni sistem svake zemlje se pogoršava sa sve većim brojem vozila i teško je i zamisliti rešenje ovog problema bez upotrebe neke pametne tehnologije. Pametna tehnologija, kao što je kod Internet stvari, se polako kreće od mobilnih aplikacija koje poboljšavaju kvalitet života do rešavanja zajedničkih problema sa kojima se ljudi suočavaju u svakodnevnom životu. Sada, da vidimo koliko Internet stvari mogu da reše problem današnje globalne populacije – saobraćajne gužve.

Internet stvari i saobraćaj , Era veštačke inteligencije i senzora

Internet stvari su sve prisutnije u našem okruženju. Tu mislim i na virtualne asistente, kao što su Siri i Alexa. Gradovi se okreću pametnim uredjajima za prikapljanje podataka. Na osnovu tih prikupljenih podataka, može se videti šta je sve potrebno za zadovoljenje potreba i zahteva gradjana. Ova vrsta jeftinih senzora omogućava efikasne načine za praćenje i kontrolu saobraćaja koristeći informacije u realnom vremenu. Najnovija dostignuća u mašinskom učenju nude gradskim zvaničnicima bolji uvid u pitanja sa kojima se suočavaju urbani ljudi, a metapodaci proizvedeni takvim najmodernijim tehnologijama omogućavaju zainteresovanim zvaničnicima da donesu mnogo brže i organizovanije odluke.

Pametni gradovi pokušavaju da prilagode ove pametne tehnologije i integrišu ih u saobraćajne sisteme u kojima automobili komuniciraju jedni sa drugima, čineći put od tačke A do taček B bržim i bezbednijim.

Kako može da izgleda pametni saobraćaj

Ovde je osnovna ideja povezivanje “stvari”, tako da gradski saobraćaj može biti bolji i efikasniji. Na primer, povezivanjem GPS-a sa saobraćajnim kamerama, gradski zvaničnici mogu da imaju bolji uvid i razumevanje kako efikasno kontrolisati i upravljati saobraćajem. Takodje, da bi bila produktivnija, SMS-om se mogu obavestiti vozači o sabraćajnim gužvama kako bi se kretali alternativnom rutom. Krajnji rezultat bi bio bolje i efikasnije iskustvo u saobračaju, značajno smanjenje zagušenja u saobraćaju i sugurniji transportni sistem.

Internet stvari bi igarle bitnu ulogu u ovom scenariju tako što bi prikupljale podatke iz brojnih kanala kao što su saobraćajne kamere, GPS na vozilima, senzorima itd. Takve informacije se mogu koristiti za analizu i razumevanje samog šablona saobraćaja i na kraju da se pronadju inovativne metode koje će pojednostaviti najčešće korišćene puteve i načine transporta. Ne samo to, povezani senzori mogu da identifikuju loše uslove na putevima i saobraćajne nesreće (led, sneg, magla, lančani sudar…) i da obaveste ostale vozače. Sve ovo se može očekivati u bliskoj budućnosti.

Izvor: ReadWrite

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here