CounterSpy, časopis koji je mrzela CIA

0
786

CounterSpy, časopis koji je mrzela CIA . Davno, pre nego što je Wikileaks promovisao “radikalnu transparentnost” u digitalnom dobu, CounterSpy je objavio časopis koji je imenovao šefove CIA i njihove tajne operacije. Sada i Vi možete pročitati ove časopise koji su digitalizovani. Ne može se trenutno reći da li je CIA zadovoljna zbog ovoga ili ne. 

Philip Agee, jedan od najpoznatijih novinara CounterSpy časopisa

CounterSpy je počeo sa objavljivanjem u Vašingtonu 1973. godine. Redakciju su činili novinari i bivši obaveštajni agenti koji su želeli da CIA i druge obaveštajne agencije prikažu kao korumpirane organizacije. Ljudi iz Lenglija (sedište CIA) nisu bili oduševljini ovim časopisom ali su bili verni čitaoci. 

Članak koji je učinio CounterSpy zloglasnom, pojavio se u zimskom izdanju 1975. godine. “Načelnici stanica: Ko su oni i šta rade” zagovarao je otkrivanje imena i zadataka šefova stanica CIA-e. Takođe je imenovano oko 100 šefova , uključujući i Richarda Welcha, koji su kasnije ubijeni od strane marksističkih terorista u Atini u decembru 1975. godine. Zvaničnici CIA su žestoko kritikovali, Philipa Ageea, inače njihovog bivšeg agenta koji je pomagao časopisu ali nije radio na tom tekstu

I Buš protiv CounterSpy časopisa

I Agee i Counterspy bili su okrivljeni za Welchovu smrt, uprkos činjenici da Agee nije napisao članak, a Welch je već bio obeležen kao agent 1968. godine. I posle dosta vremena nakon što je podneo ostavku na mesto direktora CIA, George H.W. Buš je i dalje tvrdio da je Agee odgovoran za ubistvo Welch-a. Barbara Buš je to učinila i u svojim memoarima iz 1994. godine, ali je Agee tužio za klevetu. Tom tužbom, Agee je uspeo da bude uklonjen iz knjige. Nedavno je i direktor CIA osudio rad sajta Wikileaks i uporedio ga sa Agee-om. U tom slučaju, Pompeo je  tvrdio da je Welch imenovan od strane CounterSpy-a kao šefa stanice CIA u Atini.

CounterSpy je ugašen 1984. godine nakon masovnog napuštanja zaposlenih koji su bili pod stalnim pritiscima. Pre nego što je propao, Agee je preuzeo neke novinare iz CounterSpy časopisa i započeo CovertAction Information Bulletin, časopis slične forme koji je trajao samo godinu dana. U prvom izdanju tog novog časopisa, Agee je naveo kakve pretnje su doživljavali zaposleni u CounterSpy časopisu.  

CounterSpy, časopis koji je mrzela CIA je definitivno obeležio jedan period novinarstva.

Na ovom linku pogledajte materijal CounterSpy časopisa koji je objavila CIA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here