Šta je hyperloop prevoz i šta treba da znate o njemu

0
1037

 

Šta je hyperloop prevoz i šta treba da znate o njemu. Dizajn koncepta Hyperloop stanice je stvorila Hyperloop Technologies, ​​jedna od pionirskih kompanija koje rade na razvoju ovog sistema. Hyperloop Indija će dobiti svoj supersonični sistem za transport putnika između Mumbaja i Punea 2024. godine, što će dovesti do toga da se iz jednog u drugi grad stiže za oko 25 minuta. Do sada se ova deonica prelazila za tri sata i više.

Ilon Mask sa svojom “ dosadnom mašinom „

Sistem, koji će takođe povezati međunarodni aerodrom Navi Mumbai, imaće koristi od 26 miliona ljudi i olakšati opterećenje lokalnih vozova.

Šta je hyperloop?

Hyperloop karakteriše putničku kapsulu koja leti u cevi sa niskim nivoom pritiska, koji ima pod sa skijama, koji su dizajnirani da izdrže visok pritisak i toplotu. Vazduh koji izlazi iz tih skija kroz sitne rupe bi stvorio vazdušni jastuk na kojem bi vozači mogli da voze, a oni bi mogli da voze vazdušnim mlaznim uljem.

Kapsule putuju tik ispod brzine zvuka, na 1.220 km/h. Putnici se voze u parovima, sa prtljagom koji se čuva na prednjoj ili zadnjoj strani kapsule.

Čija je ideja o hyperloop-u?

Preduzetnik Ilon Mask predložio je hyperloop kao “peti način transporta” u 2012. godine. Vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a je rekao da je spreman da izgradi ovako nešto.

“Voleo bih da ga nisam spomenuo”, navodi on u članku Businessweek. “Još uvek moram da vodim SpaceX i Teslu, i jebeno je teško.”

Ko razvija prvi hiperloop?

Mnoga preduzeća su u trci za stvaranje prvog komercijalnog hyperloopa. Glavni igrači uključuju Hyperloop Transport Technologies i Hyperloop One.

Da li je hyperloop skup?

Hiperlupovima je potencijalno potreban manji prostor u poređenju sa savremenim željezničkim sistemom i daleko manje energije za transport.

Mask je projektovao da će njegov predloženi projekat u Los Angelesu koštati oko 6 milijardi dolara ili 11,5 hiljada dolara po kilometru, u poređenju sa 68 milijardi dolara za brzu železničku liniju.

Koje druge zemlje žele ovaj transportni sistem?

Virgin Hyperloop One radi na projektima u UAE, SAD, Kanadi, Finskoj i Holandiji koji su slični onima koji su predloženi u Indiji.

Izvor: TechRadar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here