Najopasniji hakeri na svetu – TOP 10 lista

0
1016

Top 10 najopasnijih hakera

Najopasniji hakeri na svetu. Naučno fantastični filmovi iz osamdesetih pa i početkom devedesetih su hakere prikazivali kao nadljudska bića. Često su u filmovima hakeri preuzimale cele gradove, započinjali nuklearne ratove i još mnogo toga. Iako je to uglavnom bilo preterivanje, danas su hakeri sposobni da naprave velike probleme kako zajednici tako i kompanijama. Kako kompanije,organizacije i razne službe sve više zavise od kompjuterskih mreža i interneta tako oni postaju ranjiviji za napad.

Slika iz filma Ratne igre

Savremeni hakeri su sposobni da se lako ubace u Vaš server ili mrežu. Zapravo, najviše napada se odnosi na obaranje sajtova, gde prednjače Anonimusi. Oni za obaranje sajtova koriste popularne DDOS napade. Postoje i hakeri koji kradu poverljive informacije ili podatke kompanije koje kasnije prodaju. Aktivističke grupe brisu ili menjaju podatke organizacija sa čijim se radom ne slažu.

Najveći hakerski napad ikada pogodio Github

Najopasniji hakeri na svetu

Bez obzira na motivaciju, hakeri imaju mogućnost da budu neverovatno opasni. Oni mogu ukrasti dragocene podatke, uzrokovati štetu od milion dolara ili ugroziti nacionalnu bezbednost zbog svojih postupaka.

10. Garry McKinnon

Gari McKinnon je bio nezaposlen računarski sistem administrator kada je 2001. godine počeo da pristupa računarskim sistemima koji pripadaju Američkoj vojsci. On je izbrisao važne datoteke i Američka vlada tvrdila da je izazvao stotine hiljada dolara vrednu štetu na sistemima koji su kontrolisali projektile i važne informacije dok je tražio informacije o besplatnoj energiji i NLO-ima. Prema zvaničnim podacima, ovo je najveći napad na računarske sisteme u Americi od strane jedne osobe.

Optužila ga je Velika porota i suočen je sa izručenjem u Sjedinjene Države iz Velike Britanije.To je blokirano 2012 godine, nakon dugogodišnjeg procesa. Medicinski stručnjaci su utvrdili da boluje od Aspergerovog sindroma i da će pokušati samoubistvo ako ga na silu odvedu u Ameriku. Ova glava iznad zna mnogo stvari i sumnjam da bi ga se velika Britanija tek tako odrekla.

9. Michael Bevan & Richard Pryce

1996, dva britanska dečaka počela su ilegalno da pristupaju računarskim sistemima koji pripadaju Vazdušnim snagama Sjedinjenih Država, NASA i NATO-u. Ovo je prouzrokovalo veliku štetu na tim sistemima pošto su datoteke izbrisane i premeštene. Napadi su takođe dolazili u značajnu cenu jer su stručnjaci u američkoj vojsci pokušali da zaustave upad i blokiraju dalje pokušaje.

Kasnije su ova dva hakera ukrala informacije o nuklearnom programu Severne Koreje. Ovaj potez je mogao da izazove i rat izmedju Amerike i Severne koreje . Srećom sve se završilo dobro.

8. Kevin Mitnick

Jedan od najpoznatijih hakera svih vremena, Kevin Mitnick je bio odgovoran za hakovanje u širokom spektru računarskih sistema i servera tokom nekoliko godina. Pre svega, on je ulazio u sisteme telefonskih i računarskih kompanija, kopirao poverljive informacije i izmenio važne podatke unutar računarskih servera.

Takođe je uspeo da ukrade šifre za mejl adrese i bio je u stanju da pročita sadržaj i postane najtraženiji kompjuterski begunac u SAD pre nego što je uhvaćen 1995. godine. Sada radi u industriji bezbednosti, pomažući internet sajtovima i kompanijama da blokiraju hakerski napad na njihove servere.

7. Vladimir Levin

Iako mnogi hakeri ciljaju vojne ili kompjuterske sisteme kompanija kako bi saznali informacije ili kao vid protesta, drugi ciljaju na korisničke račune da bi imali koristi. Vladimir Levin je upravo to uradio 1994. godine, kada je uspeo da pristupi mreži Citibank-a gde je ukrao više od 10 miliona dolara.

Ruski haker je konačno uhapšen u Velikoj Britaniji i izručen Americi gde je proveo tri godine zatvora, dok je Citibank uspeo da povrati sve osim 400.000 ukradenih dolara. Ono što se desilo sa novcem koji nije vraćen je misterija koja tek treba da se reši.

6. Michael Calce

Poznatiji kao MafiaBoy, Michael Calce je bio srednjoškolac u Kvebeku, Kanada, koji je 2000. godine uspeo da hakuje neke od najposjećenijih sajtova na internetu. Tokom serije napada  Calce je uspeo da obori sajtove Yahoo!, FIFA, Amazon, Dell, eBay i CNN na nekoliko sati, što je uzrokovalo veliku štetu na njihovim sistemima.

Procenjeni su ukupni troškovi njegovih postupaka od strane tužilaca od 7 miliona dolara, iako analitičari procenjuju da su napadi mogli dovesti do milijardu dolara u svetskoj ekonomskoj šteti.

5. Jeanson James Ancheta

Uobičajni oblik hakovanja podrazumeva preuzimanje računara drugih korisnika kako bi ih koristili za druge kriminalne aktivnosti. Ovo je poznato kao botnet i uglavnom se koristi za napad na veb lokacije i računarske sisteme, s obzirom da se brojni računari koriste i čine ga izuzetno teškim za zaštitu.

Tokom jedne godine, Ancheta je uspeo da preuzme oko 500.000 računara i uposli ih onima kojima su bili potrebni za odredjeni novac. Na kraju je bio uhvaćen u FBI operaciji i osuđen je na 60 meseci zatvora.

4. Adrian Lamo

Da bi pomogao u sakrivanju svog identiteta i otežao vlastima da otkriju ko je bio odgovoran za napade, Adrian Lamo bi rutinski koristio javne računare u bibliotekama i internet kafićima kako bi izvršio njegovo hakovanje. Imao je ciljeve visokog profila koji su uključivali Microsoft, Worldcom, AOL, The New York Times i Yahoo!, i upaliće u svoje računarske sisteme gde bi ukrao informacije i izmenio podatke.

Kasnije ga je FBI optužio za računarske zločine.

3.Owen Walker

U hakerskom svetu poznat kao AKILL, Owen Walker je bio visoko kvalifikovan haker koji je tokom nekoliko godina orkestrirao napade na više veb stranica i računarskih sistema. Bio je prvenstveno odgovoran za stvaranje Akbotovog virusa koji mu je omogućio da preuzme kontrolu nad milionima računara širom sveta i koristi ih za pokretanje napada na određene ciljeve.

Stručnjaci procenjuju da je finansijska šteta koju je uzrokovao njegov virus mogla biti i do 26 miliona dolara.

2. Albert Gonzales

Kubanac, Albert Gonzalez bio je odgovoran za izvršenje najveće krađe kreditnih kartica a ATM-a od 2005. do 2007. U to vreme, vlasti veruju da je Gonzalez ukrao više od 170 miliona individualnih podataka o karticama ubrizgavanjem različitih delova koda u računarske sisteme u kojima je imao ilegalni pristup.

Potom je koristio ukradene podatke kako bi odobrio lažne transakcije i povukao novac sa računa. Ukupno je, Gonzalez, navodno, uspeo da ošteti korisnike za oko 200 miliona dolara štete.

  1. Astra

Iako pravo ime ovog hakera nikada nije zvanično objavljeno, grčka policija je otkrila da je bio 58-godišnji matematičar koji je živeo u Atini. Čovek je bio tražen za različite kompjuterske zločine od 2002. godine, ali je 2005. godine ušao pod nadzorom kada je hakovao sisteme Dassault-a, francuske vojne kompanije.

Zatim je ukrao osetljive informacije o oružju, avionu i drugoj tehnologiji pre nego što je prodao drugim stranama. Tužioci su tvrdili da je haker prouzrokovao više od 360 miliona dolara štete za Dassota.

Izvor: Topbuzz

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here