Zašto Bitkoin ne može biti anoniman u potpunosti

0
894

Zašto Bitkoin ne može biti anoniman u potpunosti . Verovanje da je Bitcoin potpuno anoniman je široko rasprostranjeno. Takođe je i netačna iako transakcije koje uključuju Bitcoin ne uključuju prenos ličnih podataka. Vlasnici bitkoina mogu u određenoj meri zaštititi svoj identitet, ali ne u potpunosti.

Pojedinac može potrošiti Bitcoin bez korišćenja svog imena, ali se njegove transakcije mogu povezati sa adresom gde je on dobio taj bitkoin. Kako su te adrese vezane za njegov lični identitet, sve transakcije povezane sa njima će biti vezane za njegov identitet.

Bitcoin

Da bi bolje razumeli zašto bitkoin ne može biti istinski anoniman, važno je da znate kako funkcioniše kripto valuta.

Široko je preporučljivo da vlasnici Bitcoina koriste novu adresu za svaku transakciju. Iako ova metoda pomaže u anonimnosti, ona je pogrešna.

Kako funkcioniše bitkoin ?

Svaka Bitcoin transakcija uključuje ulaze i izlaze, a ulazi su adrese sa kojih se Bitcoin šalje. Svaka od adresa ima privatni ključ i Bitcoin se može prebaciti samo pomoću privatnog ključa sa te adrese. Izlazi su adrese koje primaju Bitcoin. Obično, transakcija zahteva da Bitcoin bude premešten sa jednog ili više ulaza na jedan ili više izlaza.

Većina transakcija uključuje spajanje nekoliko manjih ulaza i izlaza.

Kako može da bude kompromitovana bitkoin anonimnost

Povezivanje čvorova
Bitcoin mreža peer-to-peer nije potpuno sigurna. Može da se desi da hakeri povezuju više čvorova i na taj način otkriju poreklo transakcije.

Korišćenje personalnog identiteta
Ako vlasnik Bitcoin-a koristi svoj lični identitet u transakciji , to može dovesti i do gubitka anonimnosti.

Na primer, adresa isporuke za nešto poručeno u onlajn prodavnici može povezati ime kupca i kućnu adresu sa tim potrošenim Bitkoinom. Ako je bilo koja od ulaznih adresa u pomenutoj bitcoin transakciji vezana za identitet kupca, sve ostale adrese će biti isto.

Knjiga transakcija
Bitcoin transakcije su otvorene za sve, što znači da se adrese mogu pratiti. Ovo omogućava grupi različitih Bitcoin adresa da budu vezane za određenog korisnika. Ako je samo jedna adresa povezana sa identitetom pojedinca onda su ostali u toj grupi takođe povezani sa njihovim identitetom.

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here