Uhapšeni Ruski naučnici zbog rudarenja kripto valuta

0
790

Koristili superkompjuter za rudarenje bitkoina

Uhapšeni Ruski naučnici zbog rudarenja kripto valuta. U rastućem interesu za kripto valute, dovelo je neke ljudi da dođu do nekih čudnih načina kako bi se brzo obogatili. Evo jednog od tih primera. Nekoliko ruskih naučnika koji su radili u jednoj od najsigurnijih istraživačkih objekata u toj zemlji, mislili su da bi mogli da koriste unutrašnji superkompjuter za rudarenje nekim kripto valuta. Plan je bez sumnje bio zanimljiv. Ali su budući kripto milioneri zaustavljeni od strane vlasti pre nego što je njihova rudarska operacija mogla i da krene.

Mitovi o hakerima koji nisu istiniti

Sve je dogovoreno u Federalnom nuklearnom centru u Sarovu, jugoistočno od Moskve. Ovo je jedan od “zatvorenih i zabranjenih gradova” u Rusiji gde je dozvoljeno samo ovlašćeno osoblje. Ovaj objekat je posebno mesto rođenja prvog radnog nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza. I dalje radi na nuklearnim istraživanjima, a za tu svrhu istraživači su dobili sjajni novi superkompjuter u 2011. godini. Bio je sposoban za jedan petaflop ili obradu, što ga čini 12. najmoćnijim sistemom na svetu. Zbog klasične prirode svog rada, Rusija nije puštala puno detalja o ovom superkompjuteru. Jednostavno znamo da se zasniva na x86 procesorima, a verovatno je sada snažniji nego u 2011. godini.

Uhapšeni Ruski naučnici , bezbednost na prvom mestu

Navodni počinioci rudarske šeme su očigledno mislili da mogu da iskoriste neki deo od te procesorske moći i dodju do nekog bitkoina. Ali potrebno je dosta procesne moći i električne energije za stvaranje dragocenih virtuelnih novčića, tako da rudari ili moraju postaviti svoju opremu tamo gde je električna energija veoma jeftina ili uzimaju u obzir neke manje-više-etičke načine da dodju do struje potrebne za ovaj proces. Iako, čak i superkompjuter verovatno ne bi mogao da izrudari mnogo bitkoina trenutno na svom konvencionalnom hardveru.

Zbog osetljive prirode posla koji se radi u objektu, mnogi računarski sistemi su isključeni sa interneta. Naučnici su uhvaćeni prilikom pokušaja povezivanja sigurne interne mreže na internet. Rudarske platforme moraju da se povežu sa drugim uređajima u mreži kripto valuta kako bi proverile transakcije i pokazale “dokaz o radu” da bi dobili nove novčiće.

Tim za obezbeđenje objekta obavestio je rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB) nakon otkrivanja lažnih veza, a naučnici su uhapšeni. Osoba zadužena za odnose sa javnošću iz Federalnog nuklearnog centra kaže da je krivični postupak protiv naučnika u toku, i da postoje svi razlozi za očekivanje da će ruske vlasti ovim slučajem staviti svima do znanja da ne mogu upotrebljivati super kompjutere u svrhu rudarenja bitkoina i ostalih kripto valuta

Izvor: TechRadar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here