Kripto novčanici u obliku USB drajva

0
1233

Šta su kripto novčanici i čemu služe ?

Kripto novčanici u obliku USB drajva. Ukoliko ste vlasnik kriptovalute morate da koristite kripto novčanik koji sadrži Vaš privatni ključ koji otključava odredjenu valutu na blokčejnu. Često menjačnice ili aplikacije preko kojih kupujete ili prodajete kripto valute, kao što su Coinbase ili Square Cash, nude svoje verzije kripto novčanika. Na primer, MyEtherWallet se koristi za Ether, Bitcoin wallet za bitkoin…

Hello Neighbor dolazi na PS4 i Nintendo Switch

Sa novčanikom za kripto valute imate pristup Vašem privatnom ključu, a zatim i vašem javnom ključu. Ovo je važna razlika pošto se vaš javni ključ koristi kada vam neko pošalje kripto valutu ili ako je potrebno da zahtevate plaćanje u kripto valutu. Vaš privatni ključ nikada ne treba deliti i trebalo bi da bude van mreže.

Ako držite kripto valutu na prodaji u nekoj onlajn menjačnici, ne posedujete svoj privatni ključ i možete samo povući svoju kripto valutu kada podnesete zahtev za prodaju.

Zašto kupiti hardverski novčanik za kripto valute ?

Ako ste investitor koji poseduje više različitih kripto valuta, kupovina hardverskog novčanika je izuzetno važna. Prelazak kripto valute u hardverski novčanik osigurava Vašu investiciji. Tada ste u potpunosti sigurni jer vaša valuta nije onlajn ili na nekoj menjačnici.

Takodje je važno da imate potpunu kontorolu nad valutom koju posedujete i niste prisiljeni da Vam neke menjačnice i aplikacije zadržavaju valutu jer imaju neku grešku u sistemu ( to se već dešavalo). Sa pristupom kripto valute  na hardverskom novčaniku, možete prodati na skoro bilo kojoj menjačnici bez brige o bilo kojoj problematici vezanoj za sajt ili aplikaciju.

 

Koji hardverski novčanik kupiti ?

Najpopularniji proizvodjači ovih uredjaja su Ledger i Trezor. To su fizički USB drajvovi koji moraju biti priključeni na vaš računar pomoću PIN koda koji kreirate da biste pristupili kripto valuti. Ukratko, to je najsigurniji način da sačuvate svoju kripto valutu.

Kompanija Ledger dolazi iz Francuske, a njihov najpopularniji uređaj je Ledger Nano koji vam omogućava da skladištite Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ripple i još mnogo različitih kripto valuta.

Trezor je još jedan hardverski novčanik koji radi slično kao Ledger, osim što podržava manje kripto valuta. Spisak podržanih valuta možete pronaći na njihovom sajtu.

Napomena: NE kupujte ih bilo gde. Na Amazonovom sajtu je bilo dosta prevera sa ovim hardverskim novčanicima za kripto valute.

Hardverski novčanici su stvarno sigurni. Zbog toga što imaju pinove i što je to fizički hardverski uređaj koji onemogućava hakerima da pristupe Vašoj kripto valuti. Međutim, ako ga kupite, morate preuzeti odgovornost i osigurati da se vaša lozinka za oporavak čuva na sigurnom mestu.

Izvor:HackerNoon

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here