Kako blokčejn može da zaštiti identitet

0
945

Kako blokčejn može da zaštiti identitet . U poslednje vreme neke navike su se promenile iz korena. Prodavcima su dans potrebna korisnička imena, lozinke,detalji plaćanja i drugi lični podaci za pružanje njihovih usluga. Ti prodavci čuvaju te Vaše podatke – što znači da na svetu postoje na hiljade baze podataka koje sadrže neke od Vaših najosetljivijih ličnih podataka. 

Realno gledano, niko ne bi ostavio listu svojih ličnih podataka u fizičkoj prodavnici ali na internetu to stalno radimo. Nije ni čudo onda što je čovek koji je izmislio internet, Tim Berners Lee, u martu 2017. godine rekao “Izgubili smo kontrolu nad našim ličnim podacima”. 

Odgovor na ovu situaciju može da bude blokčejn. Dolazak decentralizovanog blokčejna daće nam mogućnost da sačuvamo, podelimo i platimo nešto na dosta sigurniji način. Drugim rečima, blokčejn vraća kontrolu u ruke korisnika. Svima je jasno da je postojeći model sigurnosti podataka odavno mrtav. Blokčejn je osnovna promena koja nam je potrebna da zaštitimo i informacije potrošača i reputacije biznisa. 

Bezbednost ličnih podataka

Kombinacija biometrijske sigurnosti na Vašem uredjaju i blokčejn principi privatnih ključeva koje kontroliše isključivo korisnik, otvara priliku da zauvek uništimo korisnička imena i lozinke. I korisnicima koji i dalje koriste najpopularniju lozinku “123456” ovo če biti dobra stvar. 

Bezbednost na prvom mestu

Osim toga, dodajte na sve to i potencijal čuvanja informacija o korisniku, gde samo korisnik može da čuva svoje podatke i da ih kontroliše. Blokčejn je oduvek bio prepoznat kao veliki sistem za skladištenje podataka, zahvaljujući nultnoj memoriji znanja, enkripciji, privatnosti, bezbednosti i poverenju, a sve to u kombinaciji sa glavnom knjigom koja je decentralizovana. 

Danas svaki podatak na tržištu košta. Možda nešto manje na Balkanu nego u Americi ili Nemačkoj, ali ipak vredi. Nama, običnim korisnicima, kojima je bezbednosz bitna ostaje da sačekamo implementaciju blokčejna. Kada će se to desiti? Još uvek se ne zna ali je bitno da će biti…

Izvor: Medium

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here