Edvard Snouden o kriptovalutama i još o nečemu

0
858

Edvard Snouden podržava anonimne kriptovalute

Edvard Snouden o kriptovalutama. U svetlu nedavnih događaja, važnost finansijske privatnosti postala je sve neizbežnije pitanje za korisnike kripto valuta. Sa izuzetkom anonimnih kripto valuta, nedostatak mera privatnosti na većini vodećih javnih blokova je pravi razlog za zabrinutost.

Bitcoin, Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin – pet najvećih kripto valuta u smislu procene tržišta i korisničke baze. Svima nedostaju mere privatnosti koje bi mogle zaštititi korisnike od nadzora i ciljanih napada. Uz korištenje istraživača blokčejna, programeri i analitičari mogu pratiti poreklo transakcije tih kripto valuta. Vodeći programer kompanije Monero – prve više-milijardske trgovačke platforme na tržištu kripto valuta- Riccardo Spagni, tvrdi da je privatnost ključna iz više razloga. Spagni, koji je takođe poznat kao FluffyPoni, naglasio je da je privatnost legitimno pitanje za sve korisnike, a ne samo za malu manjinu koja namerava da koristi poverljive transakcije za obavljanje kriminalnih aktivnosti.

“Ako nemamo finansijsku privatnost, postoje loše stvari koje se mogu dogoditi. Možemo završiti sa ciljanim oglašavanjem zasnovanim na potrošačkim navikama. Trgovinom na kripto menjacnicama već znaju koliko imate novca u kripto valutama a i znaju Vaš identitet. Takodje i kada kupite neku stvar na internetu sa nekom od kripto valuta mogu saznati Vaše stanje.

Osim ova tri slučaja, on je istakao da su mere privatnosti takođe neophodne u sprečavanju prodaje i kupovine ilegalne robe, nesvesnog sakrivanja u krivičnim delima, kao i curenja poslovnih transakcija ili plata.

Pretnje kindapovanjem vlasniku Ekmo menjačnice

28. decembra jedna od FluffyPoniovih situacija o kojima govori zapravo se desila u Kijevu, u Ukrajini. Kao što je izveštavala medijska kuća BBC, Pavel Lerner, izvršni direktor bitkoinške menjačnice Exmo, dobio je pretnje da će ga mučiti i “uvući u crni Mercedes”. Portparol Exmo-a, Anatolij Larin, izjavio je da su korisnička sredstva ostala sigurna jer Lerner nema pristup fondovima berze, što podrazumijeva da su kidnaperi ciljali Lerner-a s ciljem krađe velike količine novca u kripto valutama sa Exmo trgovačke platforme.

“Uprkos situaciji, menjačnica radi kao i obično. Takođe želimo naglasiti da priroda Pavlovog posla u Exmo-u ne pretpostavlja pristup ni skladištima niti bilo kakvim ličnim podacima korisnika. Svi korisnici su apsolutno sigurni “, rekao je Lerner.

Anonimne kriptovalute su Zcash, Dash, Monero, Verge

Na globalnom tržištu postoje četiri anonimne kripto valuta, odnosno Zcash, Dash, Monero i Verge. Zcash je prva praktična implementacija Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (zk-SNARKs), novi oblik kriptografije nultog znanja. On je sposoban za obradu privatnih i anonimnih transakcija na bilo kojoj kompatibilnoj mreži javnih blokova.

 

 

Po vrednovanju tržišta, Dash i Monero ostaju vodeće anonimne kriptovalute. Međutim, zbog nedostatka prihvatljivosti od strane novčanika i poteškoće u integraciji, u poređenju sa drugim kripto valutama, Monero nije mogao da se osloni na opšte potrošače.

Prošle godine Jaxx, kripto valutni novčanik koji podržava razne digitalne valute, uključujući Zcash i Dash, objavio je da je zbog tehničkih razloga otkazao integraciju kompanije Monero. Osnivač i izvršni direktor Jaxx-a Anthoni Di Iorio izjavio je da, dok se ne reše tehnička pitanja vezana za integraciju Monero, Monero se jednostavno ne može takmičiti sa drugim projektima poput Dash-a i Zcash-a, čak i sa vrhunskom tehnologijom.

“Integracija Monero je na radaru već više od godinu dana, a tokom proteklih nedelja i meseci smo ušli u glavu u XMR i od tada smo proveli više od 400 sati radeći na ovoj konkretnoj integraciji”, rekao je Di Iorio. “Verujemo da smo odlučili o kritičnim pitanjima koja dovode do problema sa rastom Monera i da ovi problemi otežavaju usvajanje i uspeh Monerovog ekosistema”.

Tehničke poteškoće koje integrišu Monero su dovele do toga da javne mreže za blokiranje izbora Zcash nad Moneroom kao sredstvo za poboljšanje mera privatnosti. Zahvaljujući svojoj kompatibilnosti sa drugim blokčejnovima, nekoliko multi-milijardi dolara vrednih projekata, a naročito Ethereum, započeli su integraciju Zcash tehnologije. Mreže Blockchain-a koje usvajaju implementaciju zk-SNARK-a mogu odmah početi da rešavaju privatne transakcije sakrivajući osetljive informacije kao što su transakcija ulazi i izlazi, kao i detalji pošiljaoca i primaoca.

5 Kripto valuta koje mogu postati novi Bitkoin

16. oktobra -je mreža blokčejna Eterijuma usvojila Zcash-ovu zk-SNARK-ovu implementaciju. Za nedelju dana nekoliko developera u zajednici programera otvorenog koda kompanije Ethereum uspešno je obradio privatnu transakciju na eternumovom testnetu, u suštini dokazujući mogućnost obrade anonimnih transakcija na mreži Etereum od 72 milijarde dolara.

U julu, Christian Reitwiessner, tim koji vodi za Ethereum’s Soliditi i Ethereum C ++ implementaciju, otkrio je da je prva privatna Zcash transakcija na testu Ethereum bila obrađena.

Edvard Snouden o kriptovalutama , podržava anonimne kripto valute

Kontroverzni stručnjak za bezbednost Edvard Snouden objasnio je da je integracija Zcash-a na Etherereovoj mreži vitalna i za korisnike mreže i za decentralizovane aplikacije.

U saglasnosti sa osnivačem Ethereuma Vitalikom Buterinom, Snovden je predložio da “dokazi nultog znanja mogu biti budućnost privatne trgovine”. Dodao je: “Zcash-ova tehnologija privatnosti čini ga najzanimljivijom Bitcoino alternativom. Bitcoin je sjajan, ali “ako nije privatno, nije sigurno.”

Snouden je takodje odbacio kritike izrečene protiv Zcashove pouzdane postavke. Svečanost instalacije zahtevala je šest učesnika, koji su uključivali Bitcoin Core programera Peter Tod, da raspolažu svojim delom privatnog kriptografskog ključa za Zcash nakon razmeštanja mreže.

“Zbog dizajniranja ceremonije, šanse svakog učesnika (mnogi poznati, poštovani, javno identifikovani podaci) na ceremoniji koja je kompromitovana (što je jedini način da izazove štetu) je blizu nule. Neotkrivena mana u novoj kriptografiji je realnija, “tvrdi Snovden.

U obimnoj kolumni koja je napisana 2016. godine, Todd je razmatrao svoju ulogu u pokretanju mreže Zcash, ističući da taj taj ključ koji, ako nije uništen, može da se koristi za kreiranje ili proizvodnju neograničenog broja Zcash tokena. Iz tog razloga, pouzdana postavka je zahtevala da šest članova zajednice Zcash-a uključenih u njegov razvoj trajno briše tajni ključ kako bi sprečio bilo koga da ga oporavi.

Izvor: TNW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here