Blokčejn tehnologija i kraj poverenja centrima moći

0
827

Blokčejn tehnologija i kraj poverenja centrima moći. Sve je počelo kovanjem Velikih prstenova. Tri su prstena dobili vilenjaci, besmrtna i najpravednija bića. Sedam su dobili gospodari patuljaka. A devet…Devet prstena su dobili ljudi, koji iznad svega žude da imaju moć. U ovom prstenju je utkana snaga i volja za vladanje svakom rasom.

U filmskom klasiku, “Gospodar prstenova”, Sauronov prsten je bio poželjan predmet moći, koji je dozvolio vlasniku da kontroliše one ostale povezane sa njim. Priča govori o tome kako su se muškarci sukobljavali sa objektom moći koji je, iako prvi put namenjen dobrom, na kraju uništio skoro sve što ga je dotaklo.

Pročitajte još : Kako blokčejn može da zaštiti identitet

Društva i centri moći

Društvene zajednice se prirodno organizuju stvaranjem centra moći, počevši od glave porodice, pa preko predsednika opštine i sve tako do Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Centralizacija je dobra stvar i dovela je do brze evolucije društva sa institucijama kao što su banke, železnice,korporacije, vlade …

Velike korporacije

Medjutim, centralizacija takodje znači da moramo da damo moć onima kojima verujemo. Oni nisu uvek postupali u najboljem interesu. Evo nekih primera za to:

  • Enron – komapnija koja vredi milijarde dolara, bila je upletena u razne šekulacije na berzi. Direktori su prodavali akcije kompanije iako su znali da nemaju nikakvu vrednost. Sve se to desilo nekoliko meseci pre bankrota Enron kompanije
  • Svetska ekonomska kriza iz 2008. godine – Do krize je došlo kada su investitori shvatili da poseduju dosta rizične obveznice, za koje su mislili da dosta vrede. Panika je zatim dovela do sve veće prodaje rizičnih hartija od vrednosti. Glavni okidač je smanjenje redovnosti otplate drugorazrednih hipotekarnih kredita, za šta su krive banke koje su davale kredite bez ikaikvih pokrića. i u ovom slučaju su zatajili centri moći. 
  • Banke greše – To se dešava češće nego što mislimo. Nedavni primer je ABLV, treća najveća banka u Letoniji, koja je propala pod optužbama za pranje novca. 
  • Korumpirana fiskalna politika i neuspešne nacije – Ovde se uglavnom misli na nacije koje su štampale novac bez ikakvog pokrića. 
  • Lanac snabdevanja – to su stvari koji štete životnoj sredini, ljudima i životinjama u zemljama u razvoju kako bi svojim kupcima pružili jeftinije proizvode. Nedavno je i otkriveno da je kompanija Apple iskorišćavali decu u sklapanju njihovih proizvoda.  

Blokčejn tehnologija Kod je zakon – nove mogućnosti

Blokčejn tehnologija omogućava formalizaciju društvenih sporazuma, ili pametnih ugovora, koji su povereni računarima za izvršenje u pravom trenutku i pravim uslovima. 

Ovi kodifikovani zakoni mogu biti provereni od strane bilo kog drugog i nemoguće ih je hakovati. Pošto svi mogu da pogledaju ove ugovore, eliminisana je potreba za poverenjem trećoj strani i umesto toga to je povereno računarima koji automatizuju poverenje. Ukratko, nema posrednika (banke,vlada…) kod transakcija, računar zasnovan na blokčejnu sve radi sam. Centri moći će ostati bez svega u ovoj situaciji

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here