Blokčejn i muzička industrija, kako rešiti probleme

0
857

Blokčejn i muzička industrija, kako rešiti probleme . Industrija digitalne muzike, onakva kakvu je poznajemo danas, doživljava mnoštvo izazova koje tehnologija blokčejna može da reši. Odredjeni broj blokčejn startup-ova je već usmeren na muzičku industriju koristeći tu tehnologiju na različite načine kako bi ublažili specifične probleme u toj industriji.

Pročitajte još : Bitkoin je najgori projekat blokčejna

Ozbiljnost uticaja blokčejna u muzičkoj industriji se može viditi i kupovinom kompanije Mediachain koju je kupio muzički gigant Spotify. Sam princip blokčejna će pokušati da promeni tradicionalne modele za distribuciju muzike, upravljanje autorskim pravima i još mnogo toga.

Blokčejn i muzička industrija – Problemi koje treba rešiti

Lako je identifikovati probleme u muzičkoj industriji, od kojih su najproblematičniji sledeći :

  • Posrednik – Muzičari retko kada mogu da distribuiraju svoju muziku direktno potrošačima. Umesto toga, oni moraju da se oslanjaju na posrednike preko čijih platformi korisnici kupuju muziku. Ti posrednici obično dobijaju veliki deo prihoda od prodaje muzike. Posrednik takodje može da nametne ograničenja na način na koji umetnici mogu da licenciraju svoju muziku.
  • Plaćanje – Muzička industrija se u velikoj meri oslanja na sistem decentralizovanih plaćanja. Obzirom da se plaćanja vrše preko dosta servisa (PayPal, Visa, kriptovaluta) i preko dosta posrednika muzičari gube dosta novca na razne provizije.
  • Upravljanje autorskim pravima – Kopiranje i redistribucija audio fajlova je prilično jednostavan proces ali sestemi za upravljanje digitalnim pravima dizajnirani da spreče neovlašćeno deljenje muzike prepuni su mana. Iz tih razloga, muzičari i sama muzička industrija gube gomilu novca.

Izgleda da blokčejn tehnologija ima mogućnost da reši ove izazove. Odredjeni broj stručnjaka misli da će tehnologija blokčejna biti revolucionarna u muzičkoj industriji.

Blokčej i muzička industrija – Startup kompanije

U daljem tesktu ću navesti neke od bitnijih startup kompanija koje se zasnivaju na blokčejn tehnologiji a vezane su za muzičku industriju.

  • Rethink Music – uticajna organizacija koja veruje da blokčejn tehnologija može da reši industrijske izazove kao što su uravljanje podacima i prodaju.
  • Token.fm već nudi blokčejn i digitalne tokene za uvodjenje novih modela plaćanja za izvođače u muzičkoj industriji.
  • Po.et stvara decentralizovanu platformu za upravljanje digitalnim sredstvima koja se mogu koristiti za upravljanje autorskim pravima i plaćanjem audio fajlova.
  • PeerTracks se trudi da omogući direktnu distribuciju muzike od autora do korisnika i da na taj način ukloni posrednike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here