Bitkoin je najgori projekat blokčejna

0
870

Bitkoin je najgori projekat blokčejna . Do sada ste sigurno čuli za bitkoin i ostale kripto valute. A ako Vas barem malo interesuje tehnologija, onda ste sigurno čuli i za blokčejn.  Iako ljudi uglavnom za blokčejn vezuju bitkoin, može se reći da je bitkoin ustvari najgori projekat blokčejn tehnologije. Ovaj tekst se odnosi na projekte koji se razvijaju polako i bez prevelike buke. Ovi projekti, mnogi još u beta fazi, koriste blokčejn tehnologiju kako bi promenili način na koji funkcionišu Facebook, Uber, Amazon i mnogi drugi. 

Blokčejn tehnologija

SteemIt – Decentralizovana socijalna mreža i platforma za blogere 

Proveli smo sate postavljajući slike i video zapise na Facebook mreži. Tamo smo i lajkovali slike svojih prijatelja, dopisivali se sa njima, ulazili u rasprave i još mnogo toga. Korisnik, kao i svi drugi, su okosnica društvene mreže Facebook i jedini razlog zašto imovina Marka Zakenberga vredi 73 milijardi dolara. Ali, zar nije pravedno da nas ta platforma nagradjuje za naše aktivnosti? Facebook nemisli tako, ali misli SteemIt.

SteemIt

Steemit je decentralizovana platforma za društvene mreže koja nagrađuje svaku aktivnost korisnika (uključujući objavljivanje, lajkovanje i komentarisanje ) STEEM novčićima. Vrednost STEEM novčića možete proveriti na ovom linku. Ova društvena mreža postavlja najbolje tekstove na vrh i rešava glavni problem monetizacije za kreatore sadržaja i blogere.

Golem svetski superkompjuter

Renderovanje 3D slika ili rešavanje kompleksnih problema sa mašinskim učenjem je veoma teško. Iz tog razloga, kompanije i pojedinci iznajmljuju kompjutersku moć AWS-a ( Amazon Web Servis ). Svaka velika internet kompanija za koju ste čuli, na jedan ili drugi način koristi AWS. I zbog toga ne čudi da oni dosta naplaćuju za ovu uslugu. Baš iz gore navedenih razloga, svako pogrešno rukovanje sa tim serverima može zaustaviti veliki deo interneta. 

Golem superkompjuter

Golem ovo rešava stvaranjem decentralizovane mreže računara koji zajedno mogu raditi kao superkompjuter sa računarskom snagom puno većom od AWS-a.

Normalni korisnik koristi samo 30-40% procesorske snage, a ostatak se gubi. Uz pomoć Golema, uobičajeni korisnici će moći da iznajmljuju svoju računarsku moć u zamenu za novčiće GOLEM.Vrednost ove kripto valute možete pratiti na ovom linku.

La’Zooz nova vrsta transporta

Ako ste ikada razmišljali o registraciji na Uber ili kod nas na Car:go, morate da znate da Uber uzima više od 15% na svaku vožnju koju Vam on omogući. Car:go uzima i veći procenat. Ovo je veoma veliki procenat koji svaki vozač mora da plati za korišćenje ove platforme. 

La’Zooz

La’Zooz rešava problem povezivanja vozača i putnika kroz tehnologiju blokčejna. On donosi uslugu za deljenje vožnje u realnom vremenu. Sa njim, korisnici dele samo troškove vožnje koje vozač u svakom slučaju uzima za uslugu. Zbog toga, je ova platforma “nekomercijalna” usluga sa minimalnim troškovima vožnje a maksimalnom efikasnošću. 

Baš zbog ovih projekata, neki tvrde da je Bitkoin je najgori projekat blokčejna

Izvor: Medium.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here