Zašto se baterija sporo puni na Vašem mobilnom telefonu

0
2213

Zašto se baterija sporo puni

Zašto se baterija sporo puni na Vašem mobilnom telefonu. Vaš pametni telefon može da uradi mnogo stvari ali ne i ako je baterija prazna. Nažalost, kako Vaš telefon postaje sve stariji, možda će i biti potrebno više vremena za njegovo punjenje. Hajde da pričamo o tome kako funkcioniše punjenje mobilnih uređaja i o različitim načinima punjenja za telefone aktuelne generacije. Takođe ćemo videti zašto stariji telefoni mogu zahtevati više vremena za punjenje baterija i šta se možete učiniti u vezi sa tim.

Kako funkcionišu baterije

Svaki mobilni telefon ima bateriju. U većini slučajeva, svaka baterija isporučuje napajanje na isti način. Ćelijska baterija sadrži dve elektrode (jedan pozitivan i jedan negativan) i elektrolit. Kroz upotrebu, joni se formiraju u elektrodama, što dovodi do toka elektronike na negativan spoljni terminal vaše baterije, čime se daje napajanje. U baterijama koje se ne mogu puniti, ove hemijske reakcije se javljaju samo jednom. Sa punjivim litijum-jonskim baterijama, poput onih u telefonima, hemijske reakcije su “reverzibilne”. Dakle, punjenje omogućava ćeliji da apsorbuje snagu. U širem smislu, postoje dva načina za punjenje pametnih telefona: žično i bežično.

Prednosti i mane žičnog punjenja

Kao i druga potrošačka elektronika, pametni telefoni su se uvek isporučivali sa standardnim punjačima.

PUBG obara rekorde na Steam-u

Skoro jednu deceniju, uređaji koji nisu Appleovi su isporučivani sa USB kablovima koji su podržali USB 3.0 arhitekturu. Nasuprot tome, od 2012. godine, Apple uređaji su koristili Lightning.

Tehnologija “brzo punjenje” povećala je brzinu punjenja i standardnih punjača.Brže punjenje telefona nije tako jednostavno kao samo uključivanje u utičnicu. Morate da naučite sve ove trikove da biste postigli najbrže punjenje. Ova vrsta tehnologije obično zahteva noviju USB vezu tipa-C. Specifikacije brzog punjenja razlikuju se od proizvođača i uređaja.

Većina proizvodjača tvrdi da će se određeni procenat baterije ponovo dopuniti za 30 minuta.

Prednosti žičnog punjenja

Najznačajniji razlog za korišćenje žičane tehnologije punjenja, barem za sada, je efikasnost a i to da uvek možete brzo i lako pozajmiti drugi punjač sa obzirom na njegovu rasprostranjenost.

Mane žičnog punjenja

Nije iznenađujuće što kablovi predstavljaju najveći razlog za odvajanje žičane tehnologije punjenja.Kablovi su dosadni i mogu se lako oštetiti.

Prednosti i nedostaci bežičnog punjenja

Ovo nas dovodi do sve popularnijeg načina punjenja telefona a to je bežično punjenje. Postoji puno prednosti korišćenja bežičnog punjenja, iako ima neke nedostatke.

 

 

Prednosti bežičnog punjenja

Uz bežično punjenje, više ne morate brinuti o pronalaženju kabla.Umesto toga, samo postavite telefon na stacionarnu utičnicu. To znači manje habanja na uređaju i manje troškova, barem na duži rok. Uostalom, kablovi za punjenje mogu biti skupi.

Pogodnost je još jedan razlog zbog čega potrošači prihvataju bežično punjenje. Mnogi od punjača na tržištu danas omogućavaju vam da punite više uređaja istovremeno.

 

Mane bežičnog punjenja

U 2018. godini bežično punjenje je još sporije i manje efikasno od žičnog punjenja. Međutim, pošto većina mobilnih telefona sada može da izdrži ceo dan bez dopunjivanja baterije , ovo odstupanje nije toliko značajno.Samo postavite svoj telefon na punjač pre odlaska u krevet, i to je to.

Bežični punjači takođe imaju tendenciju da generišu neku potrošenu toplotu, što može dovesti do pregravanja vašeg telefona.Da biste izbegli ovu neprijatnost , proverite da li kupujete samo sertifikovane baze za punjenje.Proizvodi bežičnog punjenja su takođe dosta skuplji od žičanih rešenja.

Sada kada znate kako funkcioniše punjenje baterije, vreme je da pogledate šta može da  usporava vaš stariji telefon tokom punjenja.Najverovatnije je to zbog jednog od sledećih razloga:

Zašto se baterija sporo puni na Vašem mobilnom telefonu

1.Loš punjač

Najjednostavniji razlog zbog kojeg vaš mobilni telefon se može puniti sporije nego ranije možda nema veze sa samim telefonom. Umesto toga,možda imate loš kabl ili adapter, ili slab izvor energije. Stoga, pre svega ostalog, promenite kabl i proverite da li to eliminiše problem.

Takođe treba da zamenite adapter i vidite da li to čini razliku.Da li u Vašoj porodici svi koristite isti adapter čak i nakon kupovine novog telefona?Verovatno biste trebali da koristite noviji.Mnogi vole da napune svoje mobilne uređaje koristeći port na svom računaru.Ovo nije uvek idealno rešenje, u zavisnosti od starosti vašeg računara i da li se istovremeno koriste drugi priključci na vašoj mašini.

Zato kad god je to moguće, koristite zidni punjač.

2.Problem na dzeku za punjenje

Vaš kabl nije jedini element koji može imati problema sa punjenjem.Port za punjenje telefona takođe može da se ošteti.Proverite port da li ima neku koroziju.Iako ovo verovatno nije razlog zbog kojeg je potrebno više vremena za punjenje uređaja, trebalo bi da proverite.

Da biste provereli i drugu mogućnost, koristite baterijsku lampu i lupu kako biste bolje pogledali unutar porta Vašeg telefona.Ako postoji nešto sitno u njemu pokušajte pažljivo da ga uklonite,jer lako možete da oštetite komponente porta.

3. Pozadinske aplikacije

Kada je telefonu potrebno dosta vremena da se napuni ,kao jedan od razloga može da bude i rad pojedinih aplikacija koje rade u pozadini a Vi niste ni svesni te činjenice

I Android i iOS sada imaju alate za otkrivanje koje aplikacije rade u pozadini.Za uređaje zasnovane na Android-u, pogledajte meni za korišćenje baterije koji se nalazi u Settings> Battery. Na vašem iPhone-u izaberite Baterija u aplikaciji Podešavanja da biste videli koje aplikacije koriste najviše baterije.

Kada mislite da ste pronašli aplikaciju koja dosta crpi bateriju, obrišite je i proverite da li je vek trajanja baterije i brzina punjenja poboljšana.

4. Ostarela baterije

Ako ste proverili ostale savete na ovoj listi i čini se da se baterija i dalje puni dugo, možda treba razmisliti o zameni baterije.
Nije tajna da litijum-jonske baterije ne traju večno i mogu se samo puniti ograničen broj puta.Zbog toga bi se moglo dogoditi da je sama baterija ono što uzrokuje sporo punjenje. Odnesite svoj telefon kod ovlašćenog prodavca za više informacija o zameni baterije na uredjaju , ali budite i svesni činjenice da zamena baterija u ovlašćenim servisima zna da košta više od tog polovnog telefona.

5.Problem ste Vi

Da li ste tip osobe koja mora da koristi vaš pametni telefon čak i kada se puni? Možda ste Vi sami razlog zašto se uređaj toliko dugo puni.

Aplikacije, kao što je Facebook su ozbiljni krivci za trošenje baterije na telefone. Nigde ovo nije očiglednije nego kao kada pokušavate da napunite svoj uređaj, a takođe ostavljate poruke na vašoj društvenoj mreži.

Umesto toga, napravite pauzu i pred sobom stavite pravilo da nećete koristiti svoj telefon dok se puni.

Izvor: TheVerge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here