Zaštitite Vaše podatke na Facebook-u

0
816

Zaštitite Vaše podatke na Facebook-u . Bezbednost na internetu je nekome nebitna i dosadna ali je nephodni deo online života. Pojedinci i velike zajednice hakera su kompromitovali podatke velikog broja korisnika interneta. Na Vama je ostalo da se osigurate da socijalne mreže i aplikacije na njima ne uzimaju previše Vaših ličnih podataka. 

Poslednji veliki skandal koji je zadesio Facebook nije delo hakera u tradicionalnom smislu te reči. Korisničke podatke su prikupljali istraživači te kompanije 2014.godine, što je tada bilo dozvoljeno po pravilima kompanije Facebook. Medjutim, te podatke i informacije o korisnicima su završili u analitičkoj firmi Cambridge Analytic. To je bilo protiv pravila Facebook-a, pa su iz te kompanije naložili Cambridge Analytic-u da te podatke uništi. Iz te analitičke kompanije su naveli da su podaci izbrisani u potpunosti. 

 Čelni ljudi kompanije Facebook su bili šokirani (mož misliti) da se to dogodilo. Medjutim, velike tethnološke kompanije zaradjuju dosta novca od korisničkih podataka. 

Baš iz gore navedenih razloga, Facebook Vam omogućava da postavite odredjena ograničenja vezana za Vaš nalog na toj društvenoj mreži. Ali ta podešavanja je malo teže naći (kao da su namerno prikrivena ali ipak postoje). 

Kako da zaštitite Vaše podatke na Facebook-u

Ovo će Vam biti predstavljeno kroz slike da biste se lakše snašli.

Prvo je potrebno da udjete u Setting pa u opciju Apps kako je prikazano na slici
Ovde imate mogućnost da promenite podešavanja za svaku pojedinačnu aplikaciju na koju ste prijavljeni preko Facebook-a.  Jednostavno, kliknite na odredjenu aplikaciju i možete da omogućite ili onemogućite da vam ta aplikacija šalje obavštenja. Takodje možete da uključite ili isključite vidljivost te alikacije.

Ako ovo želite da uradite preko Vašeg mobilnog telefon,uradite sledeće
Idite prvo u Settings & Privacy  pa potom udjite na Setting, sledeća opcija koju treba da izaberete je Apps and Websites i na kraju na prvo polje Logged in with Facebook. Tu ćete isto dobiti spisak aplikacija na kojima ste prijavljeni putem Facebook-a

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here