Za šta se koristi VPN ? Da li je VPN bezbedan ?

0
1510

Kako koristiti VPN servis

Za šta se koristi VPN ? Većina VPN usluga dolazi sa unapred instaliranim postavkama i protokolima, što ih čini izuzetno pristupačnim. Postoji desetine razloga zašto bi trebalo da koristite VPN, ali evo pet najbitnijih. Sa američkom FCC (Federal Communications Commission) koja uklanja trenutne odredbe o neutralnosti interneta, nikada nije bilo bolje vreme da se koristi VPN. Korišćenje pouzdanog VPN servisa je odličan način za šifriranje vašeg onlajn saobraćaja i izbegavanje cenzure vlade, a da ne spominjemo određena ograničenja za Internet provajdera.

Za šta se koristi VPN

  1. Anonimno pretraživanje

Kada se povežete sa sigurnim VPN-om, možete da pretražujete internet sa potpunom anonimnošću. To je zato što će dobra VPN usluga sakriti vašu stvarnu lokaciju. To Vam pomaže da pristupate odredjenim internet stranicama bez fizičkog traga.

VPN takođe blokira Vašeg internet provajdera od praćenja svakog Vašeg poteza na internetu. Budući da režim incognito jednostavno sakriva svoju istoriju pregledanja iz vašeg pretraživača, VPN vam omogućava da sakrijete saobraćaj od svog provajdera. Povezivanje sa VPN serverom u suštini ‘maskira’ vašu lokaciju, povezujući vas na lokaciju u drugom području, što otežava vašem provajderu da Vas nadgleda. Samim tim i blokira sajtove kojima pristupate.

Ovo je posebno važno ako ste zabrinuti zbog istorije pretraživanja na Internetu. U 2017. godini, Američka vlada je pružala internet provajderima mogućnost da pakuju i prodaju podatke o korisniku. Ako Vas sve ovo plaši pravi je trenutak da se okrenete nekom VPN servisu.

2. Šifrirajte svoju mrežu

2017 nije bila dobra godina za sajber sigurnost, a prognoza za 2018 godinu ne izgleda bolje. Korišćenje VPN-a za šifrovanje vaše internet konekcije omogućava Vam da pretražujete bez brige o otkrivanju vaše mreže. Ovo je posebno korisno kada putujete i koristite javne WiFi mreže.

ExpressVPN, NordVPN, IPVanish, VyprVPN i drugi vrhunski provajderi VPN koriste šifriranje AES (Advanced Encription Standard). To znači da je vaša mreža potpuno šifrovana, čime je skoro nemoguće da bilo ko vidi šta radite na mreži, bez obzira da li pretražujete na bezbednoj mreži ili na otvorenom. Još bolje, ako postavite VPN na vaš ruter, možete šifrirati saobraćaj svih uređaja u vašoj kući. Na taj način nikada ne morate da brinete da li ste pokrenuli VPN na uredjaju.

Zarada na internetu za početnike

Ovo je jedna od definisanih razlika između VPN-a i proxy servisa: dok proxy samo pokriva veb saobraćaj jednog uređaja, možete povezati VPN sa ruterom kako biste pokrili svaki uređaj u vašoj mreži. Mnoštvo malih i srednjih preduzeća počelo je da instalira VPN-ove u svoje kancelarijske mreže.

3. Odblokirajte zabranjene stranice

Kada je u pitanju gledanje sadržaja iz inostranstva, bilo da je blokiran Netflix ili HBO – VPN Vam olakšava uživanje u Vašim omiljenim emisijama. Povezivanje na VPN automatski menja vašu IP adresu. Sajtovi koji mogu biti blokirani u vašem regionu postaju dostupni, omogućavajući pristup bilo kojoj lokaciji i uslugi praktično bilo gde u svetu.

4. Izbegavajte merenje mreže

Sa ukidanjem neutralnosti mreže, provajderi u SAD sada imaju više ovlašćenja u pogledu načina na koji prodaju svoje usluge. Što znači da korisnici mogu uskoro očekivati da neke stranice učitavaju brže – dok druge mogu učitavati baš mnogo sporije.  Srećom, VPN servis može pomoći da resetujete svoju online mrežu na svoje prvobitne postavke i omogućiti Vam da pretražujete, reprodukujete i preuzimate, a da ne morate brinuti o sporom učitavanju.

5. Pronadjite bolje ponude

Ovaj manje poznati VPN trik je odličan način uptede na letovima i hotelima. Povezivanjem na VPN server van vašeg matičnog regiona i upoređivanjem cena na mreži, možda ćete moći da uštedite znatan iznos novca na iznajmljivanju soba i kupovine avionskih karti.

To je zato što većina sajtova (uključujući Kayak i Priceline) zapravo naplaćuju različite cene na osnovu korisničke IP adrese. Počnite da proveravate cene sa VPN uslugom i videćete i sami.

Izvor: TechRadar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here