Šta kupiti PS4 ili XBox One

0
4987

Koja je bolja konzola PS4 ili XBox One S

Šta kupiti PS4 ili XBox One ? Microsoftova nova Xbox One S i Sony PlayStation 4 konzola su ubrzali trend generacijskih gejming konzola. Sa novijim, moćnijim sistemima koji su tu postavlja se jedno pitanje. Koju konzolu odabrati XBox ili PS4?

Ako ste fan konzola za video igre a nemate nijednu ,verovatno se pitate da li kupiti PS4 ili XBox?  Microsoft i Sony konzole se bore za što bolju poziciju na tržištu konzola već četiri godine. Možda imate prijatelje koji se kunu u XBox, a drugi su ubedjeni da je šampion PS4. Mnoge iste igre dolaze na obe konzole, i često je teško napraviti razliku između njih samo na osnovu igranja.

Dakle, ako su sličnosti na površinskom nivou, kako znate koja je konzola prava za vas?

Prvo, ako ste videli obe konzole, shvatili ste da su obe tanke. Ako ste danas prvi put igrali igrice u ovoj generaciji igara, vaš izbor će se suziti na jednu od ove dve konzole. Nintendo Switch, je trenutno odlična konzola ali nudi mnogo manje igara. Iako pružaju slična iskustva, oba uređaja imaju svoje sopstvene mane i prednosti koje mogu uticati na vašu odluku. Od specifikacija, dizajna, do funkcija,pa do cene.

Najprihvatljiva razlika između originalne PlayStation 4 konzole i sadašnje je malo osvežen hardver i dizajn konzole. Dimenzija je smanjena na oko 70 posto veličine, novi sistem sadrži redizajniranu šasiju sa zaobljenim ivicama i mat površinom preko čitave kutije. Optički audio port i pomoćni port su uklonjeni da bi se uštedeo prostor. Takodje su uklonjeni tač dugmad koja su pravila probleme i ubačena su fizička.

Xbox One S ima sličnu sudbinu kao i PS4, ali ekstremnije promena, do tačke gde on podseća na originalni Xbox One. To je manja kutija od svog prethodnika, navodno 40 posto manja od originalnog Xbox One-a.

Napajanje je ugrađeno u konzolu, tako da nećete morati da se bavite neupotrebljivim kablom. Kao i PlayStation, neki neugodni tasteri osetljivi na dodir (u ovom slučaju, funkcija sinhronizacije snage i kontrolera) pretvoreni su u fizička dugmad i premešteni na prednjoj strani konzole. Na kraju, Kinect port je uklonjen.

Šta kupiti PS4 ili XBox One s

Da li je bolji džojstik na PS4 ili na XBox One S ?

Sony je najavio da će njegov kontroler Dualshock 4 doživeti nekoliko manjih dizajnerskih promena kada je izašao PlayStationa 4 i PS4 Pro. Svetlosna traka na poleđini kontrolera sada sija preko tačpeda na licu kontrolera, tako da će se lakše čitati indikatori baterije i druge namene. D-pad i analogni štapovi takođe su dobili novi gumeni držač, a sam kontroler je nešto lakši nego ranije.

Novi Xbox One kontroler takođe je dobio ažuriranja za D-pad i analogne štapove. Novi kontroler – beli, u skladu sa konzolom – takođe ima poboljšani bežični opseg i Bluetooth povezivanje. To bi trebalo da bude popularna funkcija među igračima koji žele povezati svoj kontroler sa računarom. Dodao je priključak od 3,5 mm za slušalice kako bi kompenzovao uklanjanje Kinect porta.Takodje ima i teksturu na džojstiku radi ugodnijeg igranja.

Odvojeno, Microsoft je takođe predstavio Xbox Design Lab, novu uslugu koja vam omogućava da napravite kontroler sa prilagođenom bojom za $ 80. Iako nema tehničkih poboljšanja Xbox One Elite kontrolera, prilično je cool da imate jedinstveni kontroler sa svojim omiljenim bojama.

Pobednik u izboru boljeg džojstika je XBOX

Da li bolje performanse ima PS4 ili Xbox One S

Osim rešavanja nekih estetskih problema sa originalnim PS4 dizajnom – poput nekonzistentnih dugmadi osetljivih na dodir i sjajnog završetka koji su ponosno prikazali prašinu i otiske prstiju. Novi PS4 ima jedno veliko tehničko poboljšanje: dodatak od 5GHz IEEE 802.11 a/b/g/n/ac. Sa poboljšanom kompatibilnošću Wi-Fi -ja, mnogi korisnici nadogradnje trebaju da očekuju stabilniju internet vezu prilikom preuzimanja igara i reprodukcije na mreži.

Linus Torvalds je objavio Linux kernel 4.16

 

S druge strane, Microsoft je napravio drugu rutu. Osim očiglednog smanjenja veličine i ergonomskih poboljšanja, Xbox One S se plasira na tržište kao san videofila. One S je jedan od najpristupačnijih (ako ne i najjeftiniji) 4K Blu-ray uređaja na planeti. Pod pretpostavkom da imate televizor ili monitor koji može prikazivati slike u takvim visokim rezolucijama, konzola takođe može streamirati izabrane medije u 4K.

Pobednik u izboru performansi je XBOX

Cena

Sa 1TB, PlayStation 4 slim možete kupiti za 300 dolara. Povremeno možete naći i pakovanje sa igricom na poklon, kao što je Star Wars Battlefront II (takođe košta $ 300). Microsoft, s druge strane, uglavnom uz svoju konzolu daje  video igre besplatno. Trenutno 500GB sa Forza Horizon 3 ili kompletnim Minecraft serijalom (Minecraft, Ekplorer’s Pack i Minecraft: Story Mode) možete kupiti za 230 dolara. Konzole od 1TB počinju od $ 250 i donose besplatno ili Middle-earth: Shadow of War, Gears of War 4 ili Assassin’s Creed Origins.

Pobednik u izboru cene je XBOX

Zaključak

Kod nas je dosta popularnija konzola PS4, jer su generacije odrasle uz PS1, pa preko PS3 i tako dalje. Uglavno su se igrice u igraonicama igrale na PS konzolama pa otuda i neka ljubav prema njima. Ranije je Playstation bio veliki lider u ovoj oblasti. Danas su se stvari malo izmenile. Xbox polako ali sigurno zauzima sve veći deo tržišta. Jedina stvar koja fali XBox konzoli su ekskluzivni naslovi koje PS ima u izobilju.

Izvor:Appy-geek

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here