Sta je rutovanje i sta nam ono donosi?

0
1402

Sta je rutovanje?

Sta je rutovanje i sta nam ono donosi? Rutovanje, otključavanje bootloader, jailbreaking;ista stvar sa mnogo imena a samo jednim značenjem vezanim za mobilne telefone. Rutovanje je otključavanje operativnog sistema da bi ste mogli da imate potpunu kontrolu nad Vašim uredjajem ili da instalirate drugi sistem po Vašoj želji.

Kako puniti bateriju na Iphone telefonu

Android korisnici imaju lakšu mogućnost rutovanja uredjaja, jer promena modela dozvole za Linux koji koristi Android je tako jednostavna kao stavljanje jedne male datoteke u sistemski foleder. Ali za neke modele telefona to i nije baš jednostavno

Tu je nekoliko telefona iz kompanija poput Google, HTC, Motorola i drugih manje poznatih brendova koji vam omogućavaju da otključate bootloader bez ikakvih problema i raznih peripetija. U Android podešavanjima, uključite prekidač da se slažete sa rizicima instalacije raznih programa i sistema. Od tog trenutka vaš telefon će pokušati da učita bilo koji softver na pravom mestu na glavnoj particiji. Postoje neki neželjeni efekti, kao što je to da Android Pay neće raditi ali ćete moći da instalirate šta god poželite

Kompanije misle samo na sebe

Drugi telefoni ne funkcionišu na ovaj način, umesto toga možete da instalirate samo pouzdanu verziju operativnog sistema iz fabrike odakle bi trebalo da dođe kroz ažuriranje sistema. Neki od razloga zbog ovakve situacije su privatnost i sigurnost. Nemoguće je sakriti lične podatke od korisnika s rut privilegijama, bez obzira da li je taj korisnik stvarna osoba ili drugi deo softvera koji želi da ukrade Vaše podatke. Iako bi bilo sjajno ako bi kompanije koje su pravile naše telefone razmišljale samo o našoj privatnosti, ali drugi su razlozi zbog kojih su telefoni zaključani, nemaju nikakve veze sa Vama ili Vašoj sigurnosti to su stvari bitne za same kompanije.

Proizvodjači telefona mrze rutovanje

Da bi ste razumeli neke stvari moramo da se vratimo u 2010 godinu. T-Mobile G1 je bio najpopularniji novi telefon, pokrenuo ga je Android, i skoro je srupio mobilnu mrežu za prenos podataka.

Tada je Android imao aplikaciju nazvanu G Chat. To je bio prethodnik Hangoutsa i svaki Android telefon je imao ovaj mesindzer instaliran. Tada Google nije imao mnogo ugovora o prodaji uredjaja sa mobilnim operaterima i vrlo malo testiranja kako će G Chat uticati na sjajnu i novu brzu 3G mrežu kompanije T-Mobile. Ova splikacija je spamovala pakete podataka gotovo non-stop, što je bilo odlično za korisnike koji su želeli brze mesindzere, pa je bukvalno srušio T-Mobile mrežu u gradovima kao što su Chicago i Washington To je bio mali bag, ali je imao veliki uticaj.

Mobilni operateri uzvraćaju udarac

Korisnici sa rut privilegijama nisu imila uticaj na to što se desilo, ali su mobilni operateri bili zabrinuti da imaju Android telefone na svojim mrežama. Telefoni iz komapnija HTC, Motorola i Samsung su stigli ali niko nije želeo da se ponovi isti scenario, pa su mobilni operateri počeli “rigorozno testiranje” i na kraju zahtevali odobrenje za Android telefone na svojim mrežama. Deo toga je bila garancija da korisnici neće moći da se vrate i promene način na koji su radili, što znači da je softver morao biti zaključan tako da ove vrste podešavanja nisu mogle da se menjaju.

Zašto proizvodjači komponenti za telefone mrze rutovanje

Kompanija koja je napravila Vaš telefon je napravila samo neke delove ili u najgorem slučaju samo kućište mobilnog telefona. Stvari kao što su procesori ili modemi ili čak uređaji za skladištenje kupuju se u velikim količinama i koriste se u samom sklapanju. Čak i Samsung, koji proizvodi mnoge pojedinačne delove za pametne telefone, koristi delove kompanija poput Qualcomm ili Broadcom ili Toshiba, pa čak i LG.

Ove kompanije se plaše da ćete da petljate sa firmverom koji poseduju pa žele da se telefon zaključa.

Većina korisnika ne bi pokušavala da uradi nešto poput promene GPU drijvera, čak i ako bi mogli da to urade. Ali postoje i oni koji obožavaju , a tehnološke kompanije su poznate da rade sve što mogu da zaštite svoju intelektualnu svojinu. Ako uđete unutra i razbijete neke bajtode da biste nešto promenili u inženjerskom poslu, možda ćete moći da vidite kako rade te komponente. Postoji dosta konkurencije među tehnološkim kompanijama i ako ste tačno saznali kako funkcioniše nešto što su oni patentirali, druge kompanije bi bile više nego srećne da razgovaraju sa vama na tu temu i dobro Vas plate da otkrijete te informacije

Znajući tačno kako nešto radi, lako je napraviti istu stvar sa sitnim promenama koje nećete morati da platite tom vlasniku intelektualne svojine. Tehnološke kompanije vole ekskluzivnost, što često znači mnogo više prihoda od prodaje tih proizvoda. To je nešto što svi oni žele da zaštite.

Ni Gugle ne voli rutovanje

Od modela Nexus One, svaki “zvanični” Google telefon je bio jednostavan za otključavanje bootloader-a. Google vam daje alate za to. Daje Vam i uputstva kako da to uradite i ne poništava Vašu garanciju kada to učinite. Ali oni bi radije da to ne radite.

Rutovanje Vam može pomoći da se otarasite nepotrebnog bootloader koji zna da dosta usporava telefon i prikulja podatke o Vasem korišćenju ali pojedine aplikacije koje rade samo na rutovanim telefonima Vam mogu napraviti ozbiljne probleme.

Na kraju izbor je na Vama

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here