Šta je dvostruka autentifikacija tj šta je 2FA

0
1908

Zaštitite se na vreme, koristite 2FA

Šta je dvostruka autentifikacija tj šta je 2FA . Čak i ako imate najkomplikovaniju, neupadljivu lozinku u istoriji lozinki ( a nema je sigurno), otkrivanje Vaše lozinke može biti odneti Vaše najdragocenije informacije na mreži. Ako je Vaša lozinka prva, poslednja i jedina linija zaštite od hakera koji nadgledaju vaše društvene medije, onlajn kupovinu ili čak e-poštu, vi ste potencijalno ostavljali sebe otvorenim za neke veoma gadne hakerske napade.

Mosad ulaže novac u tehnološke kompanije

Šta je dvostruka autentifikacija i kako radi

Na sreću, skoro svaka ozbiljna onlajn usluga je prihvatila dvostruku autentifikacija (2FA). Dok drugi faktor može da se odnosi na bilo koji broj stvari – fizički USB ključevi, statički pasoši, čak i telefonski pozivi – to znači drugi sloj sigurnosti koji omogućavate na pametnom telefonu.

Na koji način funkcioniše 2FA ili dvostruka autentifikacija

Evo kako to funkcioniše: na svoj računar ćete se prijaviti na uslugu sa svojim korisničkim imenom i lozinkom, baš kao što i uvek radite. Zatim ćete primiti obaveštenje na svom pametnom telefonu – ponekad tekstualnu poruku koja sadrži kod, ponekad aplikaciju koja traži verifikaciju.

Jednom kada unesete kod ili odobrite prijavljivanje, možete pristupiti svom nalogu.Ovim načinom je skoro nemoguće da Vas hakuju jer ne mogu pristupiti vašem pametnom telefonu.

Da bismo vam pomogli da ovo uradite, pružili smo jednostavna uputstva za aktiviranje 2FA na nekim od najpopularnijih sajtova i usluga na mreži.

Kako uključiti autentifikaciju 2FA na Amazon sajtu

Amazon 2FA sistem je prilično jednostavan. Jednostavno posetite Advanced Security Settings, a zatim izaberite opciju koja će omogućiti 2FA. Dobićete tekstualnu poruku sa kodom. Unesite šifru na ekran računara i kliknite da biste potvrdili.


Jedina boljka je da Amazon zahteva rezervni metod verifikacije. Morate ili koristiti sekundarni broj telefona za poziv ili tekstualnu poruku ili koristiti aplikaciju za autentifikaciju, kao što je Google Authenticator. Nakon nekoliko odricanja od odgovornosti, Amazon će vam omogućiti da uključite 2FA .

Kako uključiti 2FA autentifikaciju za Apple

Ako koristite iPhone ili iPad, omogućavanje 2FA za vaš Apple nalog je prosto neophodno. Međutim, ne možete to učiniti sa veb stranice; moraćete da koristite iOS ili MacOS uređaj. Na iPhone-u ili iPad-u dodirnite svoj Apple ID u meniju Settings. Pod Password & Security, biće dostupna opcija Two Authentication . Uključite, i to je to.

Na MacOS računaru kliknite na Apple meni, zatim Sistem Preferences pa na iCloud. Kliknite Two-Factor Authentication (Provera autentičnosti) u meniju Security (Bezbednost) i koristite svoj pametni telefon. Nažalost, ne postoji način da se ovaj proces aktivira na Appleovoj veb lokaciji.

Kako uključiti 2FA autentifikaciju za Fejsbuk

Ako mnogo vremena provodite na Facebook, sajber-kriminalac Vam može napraviti iznenađujuću količinu štete zbog kompromitovanja vašeg naloga. Zaključanje Vaš nalog, napraviće problem Vašim prijateljima i slično? Da biste aktivirali 2FA, posetite opcije Security and Login u okviru Settings. Kliknite na dugme Uredi pored Upotreba dvostruke autentifikacije, a zatim izaberite stavku Uključi.

Facebook će vas provesti kroz ostatak procesa. Imajte na umu da možete koristiti ogromnu raznovrsnost različitih 2FA opcija, uključujući tekstualne poruke, odobrenja u aplikaciji ili čak fizički USB ključ.

Kako uključiti 2FA autentifikaciju za Google

Dvostruka autentikacija na Google-u nije jednostavna; Ali je svestrana. Aktiviranje protokola će zaštititi Gmail, Drive, Photos – čak i muziku, filmove i TV.

Posetite stranicu Google verifikacija u 2 koraka, unesite svoje korisničko ime i lozinku, a zatim pratite uputstva na ekranu. Ako imate pametni telefon sa instaliranom Google aplikacijom, možete da koristite ekranski upit za prijavljivanje. Sada, svaki put kada se prijavite u Google, potrebno je da dodirnete ekran odobrenja na telefonu. U suprotnom, možete da koristite aplikaciju Google Authenticator ili fizički USB sigurnosni ključ ili možete da vam Google obeleži kod ili čak vas pozove.

Proces je prilično siguran, ali pratite naše instrukcije ako se izgubite.

Kako uključiti 2FA autentifikaciju na Instagramu

Instagram je jedna od retkih alikacija koje vam ne omogućavaju postavljanje 2FA putem veb stranice. Umesto toga morate da preuzmete aplikaciju. (Aplikacija dolazi na Androidu, iOS i Windows sistemima.)

Pošto ste povezali svoj telefonski broj, pristupite svojim postavkama (kliknite na ikonu koja izgleda kao sunce u gornjem desnom uglu), a zatim izaberite Authentication Two-Factor. Izaberite Zahtevaj sigurnosni kod, a zatim potvrdite da želite da ga uključite. Unesite šifru koju dobijete putem teksta,i to je to.

Takođe možete generirati rezervne kodove, koji će vam pomoći da se prijavite, u slučaju da se razdvojite sa pametnog telefona.

Izvor: The Verge

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here