Novi bitkoin – koja valuta može da ga zameni

0
1154

Koja valuta je novi Bitkoin

Novi bitkoin će se uskoro pojaviti. Kripto valute i dalje muče investitore, a istovremeno krunišu nove milionere u ovom izazovnom vremenu.Iako je Bitkoin dominantna virtuelna valuta koja privlači veliku pažnju, tu je i mnoštvo drugih, od kojih su neki takođe popularni i relativno visoko cenjeni kao što su Ethereum i Ripple. Međutim, ima i mnogo manje poznatih virtuelnih novčića; bukvalno hiljade njih.

www.iamwire.com

Iako ostaje relativno neobično da se zapravo kupi bilo šta sa ovim virtuelnim valutama, još uvek postoji puno novca koji bi se potencijalno mogao napraviti sa ovim još nejasnim novčanicama .Evo šest potencijalnih kandidata koji bi mogli da budu dostignu veliku vrednost ali kao i uvek, imajte na umuda ulažete svoj novac u ovu nestabilnu valutu na sopstveni rizik.

Novi bitkoin če biti neka od ovih kriptovaluta

Bitcoin Cash (BCH)

 

Bitcoin Cash je od avgusta 2017. otvarao originalni Bitcoin i trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 28 milijardi dolara.Cilj je bio da se kreira novija verzija bitkoina sa većom veličinom bloka, pošto je originalni bio ograničen na 1MB, što je ograničilo mrežu na procesiranje Bitkoin transakcija na samo sedam u sekundi što je Bitkoinu povećavalo popularnost.

Kreatori gledaju na Bitkoin Cash kao sledeći korak u smislu evolucije virtuelne valute, nudeći obećanje bržih peer-to-peer transakcija, uz niže troškove obrade. Krajnji cilj Bitcoin Cash-a je da bude stvarno koristan kao digitalna valuta za kupovinu u stvarnom svetu.

Litecoin (LTC)

Litecoin datira još iz 2011. godine, a kreirao ga je inžinjer kompanije Google Charlie Lee. Često se smatra mlađim bratom Bitkoinusa sadašnjom tržišnom kapitalizacijom od 10 milijardi dolara i granicom od 84 miliona litecoina koliko ih maksimalno može imati.

Kao i Bitcoin, Litecoin je decentralizovana kripto valuta koja dozvoljava peer-to-peer transakcije. Međutim, Bitcoin se zasniva na SHA-256algoritmu, dok Litecoin koristi Script algoritam, koji radi znatno brže, sa stvaranjem od 2,5 minuta za svaki novi Litecoin blok(kod Bitcoina to traje 10 minuta za svaki novi blok).Rezultat toga je da Litecoin zahvalniji za brže transakcije, a po nižim troškovima u poređenju sa Bitcoinom, što su dobre strane kada je u pitanju Litecoin potencijalni rast.

Monero (XMR)

Monero datira još od jula 2012. godine. Prvobitno je imao naziv Bitmonero, ali je to kasnije promenio naziv. Monero je decentralizovana virtualna valuta zasnovana na algoritmu CriptoNote. Sa novim blokom na svaka dva minuta, što znači da nudi brže transakcije nego Bitcoin.Druga prednost Monero-a, u poređenju sa Bitcoinom, jeste to što je Monero zamenljiv i stoga su transakcije privatne, i nema “istrošenih” novčića.Na kraju, Monero je otporan na ASIC rudarenje, tako da ga profesionalne rudarske kompanije ne mogu lako smanjiti, što ih drži decentralizovano.

Loša strana ove valute je to što je sve više koriste na crnom tržištu što kreatori ove valute i žele.Čak se i reklamiraju da im je nemoguće ući u trag

 

IOTA (MIOTA)

IOTA je prva valuta koja ne koristi popularnu “blockchain” tehnologiju.
Kod tradicionalne “blockchain” tehnologije, transakcije su uvezene u svaki blok pre nego što ovaj paket transakcijačekiraju majneri. Kod tehnologije
koju koristi IOTA, svaka pojedinačna transakcija stvara novi blok koji sam sebe potvrđuje.

Tržišna kapitalizacije ove valute veća je od milijardu eura,a trenutno je opticaju nešto više od 2,7 milijardi jedinica ove digitalne valute.

Cardano (ADA)

Cardano je novajlija, nakon što je objavljen 2017. godine nakon dugotrajne ponude prodaje “novčića” od 2015. godine. Smatran je kripto valutom treće generacije a ime je dobio od Gerolama Cardano, renesansne figure koja je bila italijanski matematičar i lekar.Osnivač je Charles Hoskinson, koji je bio suosnivač Ethereum-a.Cardano je zasnovan na blockchain tehnologiji . Njegov cilj je da uravnotežiti potrebe regulative, iako se i dalje pridržava principa privatnosti i decentralizacije.

Dron pao na sedište kompanije Apple

Ova virtuelna valuta poseduje i “Proof of Stake” (PoS) za brže transakcije, što je pohvalno i energetski efikasno. Štaviše, smatra
se da je veoma siguran, jer se zasniva na slojevitoj arhitekturi. Cardano je ambiciozan projekat koji nastoji da reši nedostatke
Ethereuma i drugih starijih kripto valuta.

Do sada je Cardano svakako činio nešto ispravno, jer je ubrzo postao peta najveća kripto valuta po vrednosti tržišne kapitalizacije. Ovo je ukratko spisak mogućih valuta koje će sigurno postati novi bitkoin.
(iza Bitcoin, Ethereum, Ripple i Bitcoin Cash).

Izvor:TheVerge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here