Koji je operativni sistem najsigurniji na svetu

0
1414

Sigurnost je ključna stvar u odabiru operativnog sistema

Koji je operativni sistem najsigurniji je danas jedno od ključnih pitanja
Kompanije ulažu dosta vremena, truda i novca u održavanje svojih sistema.Oni naravno koriste zaštitne firewall i antivirus programe. Verovatno provode dosta vremena na praćenje svojih mreža, tražeći propuste koji bi ih koštali mnogo.

Neki stručnjaci iz ove oblasti tvrde sledeće:
Windows, sve složenija platforma koja je najpopularniji desktop sistem;
MacOS X, FreeBSD Unix bazirani operativni sistem koji koristi Apple na svojim Macintosh uredjajima;
Linux, misleće na različite Linux distribucije i povezane sisteme bazirane na Unixu.

Promena operativnog sistema

Jedan od razloga zbog kojih kompanije možda nisu procenjivale bezbednost operativnih sistema je taj što su izbor napravili pre mnogo godina. I kada se sad napravi izbor novog operativnog sistema, teško je razmotriti promenu. Malo IT organizacija bi želelo glavobolju da se već naviknuta radna snaga na prethodni sistem prebaci na potpuno novi operativni sistem.
Ipak, da li bi bilo pametno ovo ponovo razmotriti?

Da li su tri vodeća operativna sistema dovoljno različita u svom pristupu bezbednosti ?

Svakako da su pretnje sa kojima se suočavaju sistemi preduzeća promenile u poslednjih nekoliko godina. Napadi su postali daleko sofisticiraniji. Hakeri koji su postojali ranije nisu bili velika pretnja ali su ih zamenile dobro organizovane mreže kriminalaca iz senki, koje su finansirane od strane drćavnih vlada sa ogromnim računskim resursima.

Jolla operativni sistem za jeftinije telefone

Da li je odabir operativnog sistema bitan?

Operativni sistem koji koristite pravi razliku za Vašu bezbednost, ali to opet nije sigurna zaštita. Jedno je sigurno a to je da haker proučavao korisnike, a ne vaše operativne sisteme. Istraživanje hakera koji su prisustvovali nedavnoj konferenciji DEFCON-a otkrili su da “84 odsto koristi socijalni inženjering kao deo svoje strategije napada.”

Razvoj sigurnog i bezbednog operativnog sistema je važna polazna tačka, ali bez korisničkog obrazovanja, jakih firewall i stalnog opreza, čak i najsigurnije mreže mogu biti napadnute. I naravno, uvek postoji rizik od softvera, ekstenzija, uslužnih programa, dodataka i drugih softverskih programa koji se pojavljuju kao sigurni, ali i pored toga postaji šansa za pojavu malvera na sistemu.

Koji je operativni sistem najsigurniji , odgovor sledi

Windows – popularni izbor

Prvo da kažem da Windovs dominira tržištem operativnih sistema u kompanija. NetMarketShare procenjuje da neverovatnih 88% svih računara na Internetu pokreću verziju Windows-a.

Ako je Vaš sistem medju tih 88%, verovatno znate da je Microsoft nastavio da povećava sigurnost u Windows sistemu. Među njegovim poboljšanjima je da su prepisivali i ponovo prepisivali svoju kodnu bazu operativnog sistema, dodali svoj antivirus , poboljšali firewall i implementirali arhitekturu sandboxa, gde programi ne mogu pristupiti memorijskom prostoru operativnog sistema ili drugih aplikacija.

Ali popularnost Windovsa je problem sam po sebi. Bezbednost operativnog sistema može u velikoj meri zavisiti od veličine instalirane baze. Za autore malvera, Windows obezbeđuje masivno polje za igranje. Koncentrišući se na njih, oni im pružaju najveći udarac za svoje napore.
Kako Troy Wilkinson, direktor kompanije Axiom Cyber Solutions, objašnjava:

“Windovs uvek dolazi poslednji u bezbednosnom svetu iz više razloga, uglavnom zbog usvajanja potrošača. Sa velikim brojem ličnih računara zasnovanih na operativnom sistemu Windows, hakeri su uglavnom ciljali ove sisteme. “

Sasvim je tačno da je, od Melise do WannaCry i šire, veliki broj malvera koji je svet upoznao bio usmeren na Windows sisteme.

Tu je i Mac OS

Ako je najpopularniji OS uvek najveći cilj hakera, da li je onda manje popularni OS obezbedjuje sigurnost ?

Wilkinson jasno tvrdi da je MacOS X “sigurniji od windowsa”, ali on naglašava da je  “macOS je ranije bio sasvim siguran operativni sistem sa malo šanse za sigurnosne greške, ali u poslednjih nekoliko godina smo videli hakere koji izrađuju malvere bas za macOS. ”

Drugim rečima, hakeri i ostale grupe se raspoređuju i ne ignorišu operativni sistem koji koriste Mac računari.

Istraživač za bezbednost Lee Muson iz Comparitecha kaže :“MacOS će odabrati većina” kada se radi o izboru sigurnijeg operativnog sistema, ali upozorava da to nije neprobojno, kao što se nekad mislilo. Njegova prednost je što “i dalje ima koristi od dodira sigurnosti u odnosu na još mnogo veći cilj koji je ponudila Microsoftova ponuda”.

Joe Moore iz Wolf Solutions daje Appleu malo više kredita, rekavši da “van dometa, MacOS X ima sjajan rezultat kada je u pitanju bezbednost, delom zato što nije tako rasprostaranjen kao Windovs, a delom zato što Apple pokazao kao prilično dobar u borbi sa sigurnosnim problema. ”

Imamo pobednika

Verovatno ste to znali od samog početka ovog teksta.Jasnia stvar među stručnjacima je da je Linux najsigurniji operativni sistem. Ali, iako je to OS uglavnom za izbor servera, preduzeća koja ga koriste su prava retkost.

I ako ste odlučili da Linux bude Vaš operativni sistem,postoji jedno veliko pitanje koja distribucija Linux je prava za Vas .Kako Moore objašnjava, “Linux ima potencijal da bude ajsigurniji, ali zahteva od korisnika da bude na malo naprednijem nivou.

Linux distroi koji ciljaju bezbednost kao primarnu funkciju uključuju Parrot Linux. On je bazirani na Debian distrou za koji Moore kaže da daje mnoštvo sigurnosnih alata.

Naravno, važna razlika je ta što je Linux otvorenog koda tj open sourse. Činjenica je da koderi mogu pregledati i komentarisati rad jedan drugome moće izgledati kao noćna mora, ali se ispostavilo da je to važan razlog zašto je Linux tako siguran, kaže Igor Bidenko, CISO Simplek Solutions. “Linux je najsigurniji OS, jer je baziran na otvorenom kodu. Svako može da ga pregleda i uveri se da nema grešaka ”

Eto, dobili ste odgovor na pitanje , “Koji je operativni sistem najsigurniji?”

Izvor: TopBuzz

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here