Kako zaštititi kompaniju od hakerskog napada

0
829

Hakerski napadi mogu da budu veliki problem za kompanije

Kako zaštititi kompaniju od hakerskog napada. Sa prošlogodišnjim izveštavanjem o najvišem nivou sajber napada, ova godina je godina prevencije. Kompanije imaju vremena da shvate kako da sačuvaju važne podatke i postave zaštitu od sve većih hakerskih napada. Kao vlasnik kompanije, morate uzeti u obzir važnost zaštite podataka poverljivih kupaca kako biste sprečili da dođu u pogrešne ruke. Da biste razumeli kako vaša kompanija može proceniti svoju sajber sigurnost pogledajte šta su stručnjaci rekli na tu temu.

Kako zaštititi kompaniju od hakerskog napada

Ovaj fini gospodin traži Vašu i najmanju grešku
  1. Identifikujte osnovne pretnje

Hakeri i svako ko predstavlja pretnju za internet sigurnost Vas podseća na nedostatak informisanosti o njihovim postupcima. Trebalo bi da imate plan za osnovne pretnje poput neovlašćenog pristupa pre nego što počnete da učite o sajber bezbednosti. Informišite se na koje sve načine haker može da dodje do Vaših bitnih podataka

2. Ponašajte se kao da očekujete hakerski napad

Budite svesni podataka koji mogu biti razlog hakerskog napada i koji podatci bi za njih bili atraktivni. Pobrinite se da vaš tim raspolaže resursima za redovno vršenje procene rizika i razvije višeslojnu strategiju koja uključuje rešenja, kao što je upravljanje privilegijama. – Blair Thomas, eMerchantBroker

3. Posmatrajte ponašanje zaposlenih

Počnite sa zaposlenima, uključujući i udaljeni tim ( ako ga imate) i kako se povezuju i koriste Vašu mrežu. Takođe, razmotrite kako koriste lozinke i kako posmatraju bezbednosne pretnje. Često, rizik dolazi od osoblja koje ne shvata pretnju. Ove situacije su veoma bitne. Na sličan način su pojednini Holivudski studiji gubili filmove pre premijere u bioskopima. Znači zaposleni moraju da budu upućeni o mogućem hakerskom napadu. Informišite zaposlene.

4. Koristite dvostruku autentifikaciju

Svakog dana čujemo da su pojedine šifre razbijene. Pretpostavimo da će i Vaše lozinke jednom doći na red. Reagujte na vreme. Zahtevajte od zaposlenih da koriste dvostruku autentifikaciju prilikom pristupa važnim nalozima. Ovo je najjednostavniji način minimiziranja rizika. Ovaj način koriste skoro svi veliki servisi. Moćda ih ne koriste svi korisnici ali ih veliki servisi imaju u ponudi.

5. Spremite reviziju

Uvek dodje trenutak da proverite svoje bezbednosne rizike, da uradite kompletnu reviziju. Ima puno dobrih savetnika za cyber sigurnost koji to mogu učiniti. Ako niste za to da Vam neko kopa po računarima, uvek možete zaposliti jednog stručnjaka čiji će posao biti samo Vaša internet bezbednost.

6. Obratite pažnju na bivše radnike

Bivši radnici mogu da postanu ozbiljna pretnja. Kada Vas napuste , obavezno promenite njihove šifre za pristup. Imajte u vidu da oni znaju mnogo o Vašem poslovanju. znaju i koje osetljive podatke imate na Vašim serverima.

7. Počnite sa najbitnijim stvarim

Koje informacije i podaci su Vam najbitniji? Koji podaci mogu ugroziti Vaše poslovanje? E od tih podataka krenite. Proverite prvo ko ima pristup tim podacima. Budite sigurni da niko van Vaše kompanije nema njihov pristup. Maksimalno se posvetite zaštiti tih podataka. Znajte da bi hakeri najviše voleli da ih imaju. Imajte u vidu da bi Vas njihov gubitak koštao mnogo para. Ali imajte i u vidu da postoje panjevi od hakera koji bi to samo obrisali pa od Vaših podata nema ništa ma koliko da ste spremni da ih platite.

Šta je iSIM i kad će se pojaviti

8. Nadjite profesionalca

Kada kažem profesionalca, stvarno to i mislim. Nadjite nekog ko razmišlja kao haker. On zna gde će oni tražiti bezbednosne propuste i trudiće se da vam pomogne na pravi način. Izbegavajte “musavce” bez ikakvog iskustva i bilo kakve diplome. Njih je najviše. Profesionalac će da Vas košta ali zna posao. Musavac skoro da ništa ne zna i samo će Vam napraviti probleme a i njega morate da platitte.

9. Pogledajte FINRA listu

Regulatorna uprava za finansijsku industriju (FINRA) stvorila je vrednu listu za cajber sigurnost za mala preduzeća. Dostupna je za preuzimanje na njihovoj veb stranici. To je lista od četiri dela koja se fokusira na prevenciju, otkrivanje, planiranje za eventualno kršenje bezbednosti i oporavak izgubljene ili ukradene imovine u slučaju bezbednosnog incidenta. To je odlično mesto za početak.

10. Izračunajte rizik od sajber napada

Ako ste velika kompanija normalno je da postoji i veći rizik od hakerskih napada. Ali ako ste manja ne znači da nepostoji šansa da budete meta. Uvek razmišljajte u tom smeru da možete da budete napadnuti.

Kako zaštititi kompaniju od hakerskog napada

 

Izvor:TheNextWeb

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here