Kako radi VPN? Šta je VPN tunel?

0
1372

Kako radi VPN? Šta je VPN tunel? VPN je skraćenica od Virtualne Privatne mreže (Virtual Private Network). Na početku, VPN se koristio da bi se zaposleni povezivali sa svojom kompanijom sa udaljene lokacije. Danas, ove usluge su popularne medju korisnicima koji žele da pristupe sadržaju koji je inače blokiran u njihovoj zemlji ili žele da njihova aktivnost na internetu bude anonimna.

Pročitajte još : Za šta se koristi VPN?

Šta je VPN tunel i kako radi?

Kada pretražujete internet bez VPN-a, podaci koji se šalju sa Vašeg rutera preko Vašeg provajdera su vidljivi svima koji mogu da presretnu ovu vezu. Medjutim, to ne znači da su svi podaci čitljivi. Kada koristite veb lokaciju sa HTTPS-om, informacije su šifrovane tako da ih haker ne može pročitati. Ovo je izuzetno važno kada koristite online bankarstvo ili online kupovinu, jer ne želite da Vaši podaci ili finansijske informacije padnu u pogrešne ruke. Ali, ne koriste svi sajtovi HTTPS i nisu sve informacije poslate preko HTTPS-a šifrovane. Recimo, moguće je da neko vidi koju ste veb lokaciju posetili iako su podaci o Vašoj kreditnoj kartici šifrovani.

Ovde na scenu stupa VPN. Šta je zapravo VPN tunel? Veza izmedju Vašeg računara i VPN servera je u suštini tunel koji štiti podatke koji se preko njega šalju. Ti podaci su šifrovani, nudeći tako još jedan nivo zaštite.

Pogledajte sliku iznad. Tu je detaljnije objašnjen ceo postupak. Dakle, kada želite da posetite odredjeni sajt preko VPN servera, ti podaci šifrovani odlaze do VPN servera, na tom serveru se dešifruju i tada posećujete taj sajt. I to je u suštini to.

Izvor: TechAdvisor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here