Kako puniti bateriju na mobilnom telefonu ?

0
957

Kako puniti bateriju na mobilnom telefonu ? Mobilni telefoni današnjice,  skoro nikada nemaju dovoljno velike baterije da izdrže ceo dan. Naši preci su lovili životinje kopljem a naši životi su se pretvorili u lov za utičnicom.  Čak i punjenje kod kuće može biti teško. Posebno ako delite prostor sa drugim ljudima i svakodnevno koristite više uređaja. Ja još imam sestru kod koje stvari bukvalno i misteriozno nestaju tako da smo uvek u manjku sa punjačima. Međutim, ova pitanja se mogu rešiti kroz planiranje.

Nažalost, ne postoji univerzalna strategija punjenja. Svako mora da osmisli rutine koje najbolje funkcionišu za njegov način života, navike i upotrebu gedžeta. U potrazi za odgovorom na pitanje kako puniti mobilni telefon, došao sam do sledećih činjenica.

Koliko dugo treba puniti mobilni telefon

Postoji jedan mit da telefon ne treba ostavljati na punjaču kada je skroz napunjen. Veruje se da telefon nastavlja sa punjenjem. Pročitao sam intervju sa Danielom Steingartom, vanrednim profesorom na Odseku za mašinsko i vazduhoplovno inženjerstvo na Univerzitetu Princeton, o tome da li je to tačno. Ne, rekao je. Zapravo, “jednostavna stvar je da držite telefon sve vreme, koliko god možete.” Savremeni pametni telefoni imaju prilično dobar menadžment upravljanja baterijama, kaže on. (Na primer, Android O bi trebalo da donese bolje upravljanje baterijama u odnosu na pozadinske aplikacije.) Kada baterija telefona dostigne 100 posto, dodatna energija ne ulazi u nju. Baterija ostaje konstantna.

Medjutim postoji jedan stručnjak koji je rekao da bateriju ne treba da punite do 100 posto. Venkat Srinivasan, direktor Argonne kolaborativnog centra za naučno skladištenje energije (ACCESS), kaže da drži telefonsku bateriju u uskom rasponu, između 30 i 80 procenata. On kaže da na 100 procenata markera, određene reakcije se javljaju unutar baterije koja na kraju smanjuje elektrolite i dodatno oslabljuju Vašu bateriju. Divim se Srinivasanu zbog toga što ne puni bateriju preko 80 posto na svom telefonom, ali većina nas verovatno to neće raditi.

Kriptografija u video igrama

Čuvanje vašeg uređaja ispod 100 procenata i unutar uskog opsega je idealno, ali potpuno punjenje je praktičnije za većinu ljudi.

Kako puniti bateriju na mobilnom telefonu

Većina današnjih telefona ima načine uštede energije. Na iPhone-u možete pristupiti režimu niske potrošnje baterije pomoću postavki baterije. On će ograničiti osvežavanje pozadinskih aplikacija i automatska preuzimanja. Takođe će ograničiti vizuelne efekte i takodje će uključiti automatsko zaključavanje na 30 sekundi. Samsung ima sličan način štednje energije na svojim telefonima, kao i Google sa svojim Pixel telefonima. Iskoristite ove postavke kada imate nizak nivo baterije.

Airplane mod će takođe puniti telefon brže ako imate malo vremena za taj posao. Uvek predjite na režim aviona ako nećete koristiti telefon tokom punjenja. To nije nešto mnogo brže ali ako telefon nećete koristiti tokom punjenja onda i to znači

Takođe treba povremeno da pratite koje aplikacije crpe najveći deo baterije i odredite da li želite da ih koristite u pozadini.

Punite bateriju kada za to imate potrebu. Slobodno je punite i tokom spavanja. Kada se baterija napuni ona prekida sa punjenjem. Indikator baterije i sam pokazuje da je baterija puna i da se više ne odvija proces punjanja.

Slušajte, sve baterije će oslabiti neke pre neke malo kasnije. Vremenom baterije slabe i to nije tajna. To je samo stvarnost. Pametni telefoni se isporučuju sa baterijama koje nemožete sami zameniti. Dobiješ ono što imaš. Telefoni su namenjeni da se koriste. Najgori mogući scenario je da ćete na kraju morati kupiti novu bateriju i zameniti staru.

Izvor:TheVerge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here