Kako pronaći svoju IP adresu na računaru

0
3464

Kako videti IP adresu?

Kako pronaći svoju IP adresu.Poznavanje IP adrese vašeg računara je kao poznavanje digitalne lokacije. Može vam pomoći da se povežete sa određenim aplikacijama ili saznate šta se takođe povezuje.

Hakeri koriste sliku Skarlet Johanson za novi malver

Međutim, kako bismo Vam pomogli da saznate vašu IP adresu, moramo da znamo koji IP adresu želite da saznate. Postoje zapravo dve IP adrese za vaš sistem: vaša javna adresa i vaša lokalna adresa. Prva je ona koja se vidi kada se povezujete sa veb stranicama i drugim računarima širom sveta. A druga je ono koju uređaji poput vašeg štampača ili rutera koriste za lociranje na vašoj mreži. Obe ove adrese je lako pronaći, ali tehnike za to su malo drugačije.

Kako otkriti javnu IP adresu

Postoji niz alata koje možete koristiti da biste pronašli svoju javnu IP adresu, ali najlakše je na sledeći način. Ova tehnika radi na MacOS i Windows računarima.

Korak 1: Otvorite svoj pretraživač i odite na Google.com.

Korak 2: pretražite “what’s my IP?”

Korak 3: Google će prikazati vašu javnu IP adresu kao najbolji rezultat pretrage.

Alternativno, posetite WhatsMyIP.com i to će vam takođe reći vašu javnu IP adresu.

Kako videti lokalnu IP adresu

Kako otkriti svoju ip adresu na Windows 10

Pronalaženje lokalne IP adrese je malo teže od prethodnog, ali je i dalje brzo i jednostavno. Evo kako pronaći vašu IP adresu na Windows operativnim sistemima.

1. korak: Otvorite Windows Command Prompt tako što ćete potražiti “CMD” u polju za pretragu Windows 10 i kliknuti na odgovarajući rezultat. Alternativno, pritisnite taster Windows + “R” da biste prikazali polje “Pokreni”. Unesite “CMD” i pritisnite “Enter.”

Korak 2: Izabrali smo prozor Command Center, upišite “ipconfig” i pritisnite enter.

Korak 3: Na ekranu će se videti mnoštvo informacija. Sve je to povezano sa vašom lokalnom mrežom, ali stavka koju tražite je pored “IPv4 adrese”. Taj broj, koji izgleda verovatno izgleda kao 192.168.0.2 ili slično, je vaša lokalna IP adresa.

Kako naći IP adresu na Windows 7 i 8.1 operativnom sistemu

Pronalaženje lokalne IP adrese na starijim verzijama Windowsa koristi isti metod. Još uvek morate pristupiti komandnom pozivu i uneti ipconfig. Jedina razlika je u tome kako pristupite komandnom pozivu, iako bi “Run” metod trebao raditi na svim njima.

Kako pronaći svoju IP adresu na MacOS operativnom sistemu

Pronalaženje vaše IP adrese na Apple MacOSu je takodje lako.

1. korak: kliknite na Apple logo u gornjem levom uglu i iz padajućeg menija izaberite “System Preferences”.

Korak 2: Kliknite na ikonu “Mreža” srebrne globusa da biste otvorili meni za mrežne postavke.

3. korak: pogledajte listu mreža i kliknite na svoju lokalnu vezu, bilo da je to žična “Ethernet” veza ili bežična mreža “Wi-Fi”.

Korak 4: U mrežnim detaljima sa desne strane. Vaša IP adresa je navedena u odeljku “Status”.

Korak 5: Ako želite dodatne informacije, kliknite na dugme “Napredno” u donjem desnom uglu i biće vam predstavljeni dodatni detalji o vašoj mreži, kao i vašu “IPv4 adresu”.

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here