Kako osloboditi prostor na Google Drive

0
3728

Kako osloboditi prostor na Google Drive . Google Vam daje 15 GB slobodnog prostora na Google Drive-u, što je odlično u poredjenju sa 2 GB koje dobijate na Dropbox-u ili 10 GB koje dobijate na Box-u. Ali postoje i neka ograničenja, taj limit od 15 GB ne uključuje samo Google drive, već i Gmail nalog (poruke i priloge) i Google Photos.

Ako koristite Gmail kao primarni email nalog, verovatno ste primetili da je i 15 GB malo i da se ta memorija prilično brzo puni. Ovde ću Vam pokazati kako da pronadjete datoteke, poruke,priloge i sve ostalo što Vam zazuzima prostor na Google Drive-u i na koji način da oslobodite taj prostor.

Pročitajte još : Kako kompresovati slike online

Pronadjite problem

Da biste saznali šta zauzima toliko prostora na Vašem Google disku, posetite ovaj link. Ovde ćete videti grafikon koji Vam prikazuje koliko imate slobodnog prostora na Google drive. Da biste videli koja platforma Vam zauzima koliko prostora, potrebno je da kliknete na Prikaži detalje.

Tu možete da vidite koliko prostora zauzimaju mejlovi (uključujući i priloge), Google Photos i sve ostalo što se nalazi na Vašem Drive-u. Ako Vam je potrebno još prostora, možete ga jednostavno dokupiti po pristupačnim cenama. Recimo, 100 GB na Google Drive će Vas koštati 206 dinara mesečno (jeftinije od najjeftinije paklice cigareta) pa do neverovatnih 30 TB što će Vas koštati 31,093 dinara mesečno.

Šta zauzima prostor na Google drive

Prvo je potrebno da znate da se ne računaju svi fajlovi koji se nalaze na Google drive-u. Dakle, nemojte da krećete sa brisanjem fajlova istog trenutka. Sve fajlove koje ste kreirali sa aplikacijama Google Document, Google Sheet ili Google Slide se ne računaju u zazuet prostor, bez obzira koliko ih imate.

Skoro sve u Gmail nalogu se računa u zauzet prostor na Google Drive-u. Tu se računaju i prilozi u mejlovima, slike i video zapisi koje ste dobili mejlom ali samo fotografije veće od 2048×2048 piksela i video zapisi duži od 15 minuta. Manje slike i kraći video zapisi se ne računaju u zauzet prostor na Google drive-u.

Kako osloboditi prostor na Google Drive

Otvorite Vaš Google disk. Nakon toga, promenite sam prikaz foldera i fajlova u listu. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na četiri male kockice koje se nalaze u gornjem desnom ćošku (odmah ispod dugmeta zvona).

Sada ćete videti listu Vaših foldera i fajlova koji su sortirani po abecednom redu. Sortiranje je moguće i po poslednjim izmenama na fajlovima ali Vama je potrebno sortiranje po veličini fajla kako biste znali koji fajl zauzima najviše prostora. Da biste dobili sortiranje po veličini fajla potrebno je da kliknete iznad opcije Nadogradite memorijski prostor (koji se nalazi u levom meniju na samom kraju). Dakle kliknite tamo gde piše koliko memorije koristite od 15 GB. Sada možete da krenete sa brisanjem velikih i nepotrebnih fajlova.

Ukoliko imate dosta PDF fajlova koji Vam zauzimaju dragocen prostor, nemate razloga za brigu. Te fajlove možete da kovertuje u Google dokumente koji ne zauzimaju prostor na Google disku a stare PDF fajlove jednostavno obrišete. To ćete uraditi na sledeći način.
Kliknite desnim klikom na odredjeni PDF fajl pa iz padajućeg menija odaberite
Otvori pomoću pa na Google Document. Tada će Google napraviti automatsku kopiju Vašeg PDF fajla ali u document ekstenziji pa stari PDF fajl možete slobodno obrisati.

Nemojte zaboraviti da ispraznite smeće (trash) da biste bili sigurni da ste ispraznili prostor na Vašeg Google drive.

Proverite Google Photos

Može se desiti da korisnici koji retko koriste Google drive imaju zauzetu skoro celu memoriju. To se dešava zato što im je na Android telefonu uključeno automatsko pravljenje rezervnih kopija fotografija. U tom slučaju Google automatski prebacuje fotografije na Google Photos. Na taj način, fotografije koje su veće od 2048×2048 zauzamaju prostor na Google Drive-u.

Fotografije na Google Photos, se na žalost, ne mogu sortirati po veličini pa ćete biti primorani da ceo proces brisanja i provere obavljate ručno. Uradite ovo obavezno.

I na kraju Gmail

Na samom kraju ovog procesa, prelistajte Vaše mejlove i obrišiti one koji sa sobom nose velike priloge ili PDF fajlove koji Vam nasi potrebni. Iznenadićete se kada budete videli koliko prostora Vam zauzimaju bespotrebni mejlovi.

Nadam se da sam Vam pomogao u brisanju nepotrebnog prostora na Vašem Google Drive disku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here