Kako osloboditi memoriju na Android telefonu

0
1892
Kako osloboditi memoriju na Android telefonu .U poslednje vreme telefoni dolaze sa najmanje 32GB memorije. To je očigledno postao standard. Budžetski telefoni  kao da standardno dolaze sa 16 GB a neki i sa samo 8GB. Danas je i 32 GB postalo malo jer su aplikacije postale velike i zauzimaju dosta prostora, kamere su bolje pa fotografije i video snimci zauzimaju više memorije. Android 9 ne dolazi na Nexus uredjaje
Čak iako još uvek nemate probleme sa memorijom, pravo je vreme da počnete da koristite mobilni telefon u skladu sa njegovim performansama. Bez sumnje, najbolji način da oslobodite prostor na Androidu je da izvršite resetovanje na fabričko podešavanje. Međutim, podesite stvari na pravi način da ne biste ostali bez dragih fotografija i video zapisa.

Kako osloboditi memoriju na Android telefonu

Premestite fotografije na sd karticu

Ovo definitivno ima najveći uticaj na memoriju od bilo čega drugog. Fotografije i video snimci prosto “jedu” memoriju. Čak i nekoliko fotografija sa boljom kameru mogu zazuzeti veliki prostor na vašem unutrašnjem skladištu. Ako vaš uređaj ima slot za microSD karticu, dodajte je i automatizujte uštedu prostora. Ako vaš uređaj ne podržava microSD, postoje Google slike. Zapravo, savetujem da koristite ovu besplatnu aplikaciju u svakom slučaju, pošto je korisno osigurati da sve važne memorije budu rezervne i dostupne sa bilo kog uređaja na kojem ste prijavljeni sa Google nalogom.

Preuzmite i instalirajte aplikaciju sa ovog linka, a zatim pokrenite i idite na Settings, pa na Backup & Sync. Uverite se da je pravljenje rezervnih kopija  preko Wi-Fi mreže ( ovo je veoma važno ), i da su uključeni svi važni folderi – kao što su vaši WhatsApp ili Viber direktorijumi.

Kada se sve završi, u Google Photos-u idite na Podešavanja, Oslobodite prostor. Pratite uputstva da obrišete lokalne kopije medija i pogledajte koliko skladišta ćete sačuvati.

Obrišite WhatsApp slike i snimke

Brzo i lako sprečite da WhatsApp automatski preuzima slike i klipove na Vaš mobilni telefon. Slike koje šaljete preko WhatsApp-a ostaju na vašem unutrašnjem skladištu. Te slike slobodno možete da izbrišete, jer ih imate u galeriji i verovatno na Google Photos-u. Znači imate 3 kopije jedne slike. WhatssApp poslate slike možete da izbrišete na sledeći način. Prvo, morate da imate neki File manager ( imate dosta dobrih i besplatnih na Google play ). Kada udjete u File manager, idite na unutrašnje skladište, pa u folder WhatsApp, pa u folder Media. Nakon toga idite na WhatsApp Images ili WhatsApp Video i obrišite nepotrebne fajlove.

Prebacite fajlove na Google drive

Pošto koristite telefon koji pokreće operativni sistem u vlasništvu Google-a, ima smisla iskoristiti Google-ove druge alatke za skladištenje fajlova. Google Drive je odlična aplikacija koja Vam daje besplatno 15GB prostora da skladištite Vaše fajlove ( muzika,pdf,video, fiotografije…) i tako oslobodite memoriju na Vašem Android telefonu. Ovim postupkom, takodje, možete pristupiti tim fajlovima i preko drugih uredjaja. Kako osloboditi memoriju na Android telefonu

Obrišite nepotrebne aplikacije i igrice

Ponekad ljudi misle da su izbrisali sve nepotrebne aplikacije i igrice koje su instalirali preko Google Play-a, a sve što su uradili je to da su je sklonili sa početnog ekrana. Još gore, ponekad su jedino izbrisali ikonu prečice, a aplikacija je još uvek skrivena u fioci aplikacija. ( Ne dozvoljavaju svi Android uredjaji da aplikaciju deinstalirate sa početnog ekrana. ) Najbolji način za otkrivanje nepotrebnih aplikacija i igara jeste da posetite meni Apps u okviru Podešavanja. Tu možete jednostavno izbrisati aplikaciju ili igricu koju više ne koriste a uzaludno Vam zauzima dragocen prostor. Takođe možete pristupiti spisku aplikacija i igara koje ste preuzeli otvaranjem Google Play-a, pa ulaskom u Podešavanja, Moje aplikacije i igre , a zatim izabrati karticu instalirano. Da biste izbrisali bilo šta ovde samo dodirnite željenu aplikaciju ili igricu , a zatim izaberite Uninstall.

Slobodno možete i da izbrišete plaćene aplikacije ili igrice jer ih uvek možete instalirati ponovo bez naknadnog plaćanja

Obrišite preuzete fajlove

Većina nas i zaboravi na folder Download ( preuzimanje ) u kome se mogu naći razni fajlovi koji su Vam trebali samo trenutno. Obidjite ovaj folder i rešite se nepotrebnih fajlova koji Vam zauzimaju memoriju. Kako osloboditi memoriju na Android telefonu, eto, brzo i lako…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here