WordPress pokreće 30 posto sajtova na svetu

0
722

WordPress je lider u CMS-u

WordPress pokreće 30 posto sajtova na svetu. Ljudi u Automattic kompaniji u San Francisku imaju dobar razlog da slave ovaj ponedjeljak. Njihov WordPress sistem za upravljanje sadržajem (CMS) sada pokreće 30% svih veb lokacija na internetu.

1Password će Vas obavestiti ako neko koristi Vašu šifru

To je u skladu sa W3Techs-om, uslugom koju vodi austrijska konsultantska kuća Q-Success koja istražuje top 10 miliona lokacija rangiranih na Alexi. Njihovi podatci se ažuriraju svakodnevno, a danas se vidi da je WordPress zauzeo 60 posto CMS tržišta.

WordPress je pravi lider, sa rivalskim sistemima kao što su Joomla, Drupal, Magento, Shopify, Google Blogger i Squarespace koji su u mnogo ispod ove platforme. Joomla zauzima 2 mesto sa 3 procenta sajtova koji ga koriste. Naravno, vredi napomenuti da je 50 odsto svih sajtova izgrađeno od nule ili da koriste CMS koje trenutno ne prate W3Techs.

WordPress pokreće 30 posto sajtova , dobra vest za programere

To je dobra vest za zajednicu programera koji grade pluginove i teme za CMS otvorenog koda. Kao i za veb hostove koji nude WordPress pakete i dizajnera koji nude klijente na lokaciji WordPressa i prodavnice.

WordPress je prošao dug put od kada je prvi put izašao još u 2013. godini. Tada je stizao  u dve verzije: self-hosted koji je dostupan besplatno, a hosted opcija na WordPress.com koja pakuje dodatne usluge i podršku u svojoj ponudi za lakoću upotrebe. S obzirom na veliku korisničku bazu i zajednicu koja podržava razvoj otvorenog koda, ne izgleda da će uskoro odustati od ovog CMS kraljevstva.

Izvor: Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here