Wikipedia Zero prestaje sa radom u svim zemljama

0
875

Besplatan projekat Wikipedije se gasi

Wikipedia Zero prestaje sa radom. Fondacija Vikimedia je ugasila Vikipedia Zero projekat, inicijativu za besplatnu online enciklopediju za mobilne korisnike širom sveta.Besplatna usluga  je pokrenuta još 2012. godine i bila je neprofitan projekat sa mobilnim operaterima da se odreknu troškova pristupa Vikipediji. Bila je dostupan kod preko 97 mobilnih operatora u 72 zemlje, sa oko 800 miliona pretplatnika.


Wikipedia Zero prestaje sa radom

Organizacija je rekla da je u protekle dve godine zabeženo “značajno opadanje u usvajanju i interesovanje za ovaj program”. Navela je nizak nivo svesti o Vikipediji kao jedan od razloga zašto ga ljudi nisu koristili. Drugi razlog je zapravo znak promena na bolje: u proteklih nekoliko godina opala je potrošnja mobilnih podataka.

Blokčejn protiv kapitalizma

Prema istraživanjima Alijanse za pristupačnost internetu iz novembra prošle godine, zemlje u Africi su imale najveći pad naplate podataka između 2015. i 2016. godine. Mada cena ostaje najviša u svetu kada se posmatra kao procenat prosečnog prihoda korisnika.

 

To je još uvek dobar znak, i to je najverovatnije uzrok pojave nove 5G tehnologija, kao i napredne 4G, što će značajno spustiti cenu u narednim godinama.

Izvor:Wikipedia

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here