Šta je računarska vizija i šta nam ona donosi?

0
1155

Šta je računarska vizija i šta nam ona donosi? Ljudi, koji su veoma zainteresovani za nauku, tehnologiju i njihova najnovija dostignuća, danas imaju nekoliko popularnih tema za razgovor. Te popularne teme su, teorema singularnosti, blokčejn tehnologija, veštačka inteligencija i neuronske mreže. U ovom tekstu ću se osvrnuti na jednu od njih.

Koncept i sama suština veštačke inteligencije pokrivaju prilično veliki broj sfera i nastavljaju da iznenadjuju ljude sa različitim pronalascima i razvojem zasnovanim na neuronskim mrežama. Moram da priznam da je jedan od najneobičnijih pronalazaka  u poslednje vreme mogućnost računara da “vidi” okolinu i razlikuje različite objekte na digitalnoj slici sa neverovatnom preciznošću. Ovaj razvoj se naziva računarska vizija. 

Samo zamislite koliko daleko može da ode tehnologija ako jedna mašina može da vidi sliku i razlikuje šta je na slici. Sve ovo je postalo moguće zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Ipak, ne možemo reći da pre pronalaska veštačke inteligencije nije bilo računarske vizije. Ideja i pokušaji da se računar nauči da prepozna razne objekte na slici, pojavio se mnogo ranije. Medjutim, tek od uvodjenja veštačke inteligencije, računarska vizija ima veliku šansu da napreduje. 

Pročitajte još: Šta nas čeka u budućnosti?

Savremena računarska (kompjuterska) vizija je u stanju da razlikuje različite objekte na slici i klasifikuje ih prema nekim ulaznim parametrima. Sada može da pronadje ljude na slici i analizira njihove emocije. Na osnovi tih rezultata se može saznati da li je osoba srećna, tužna, ljuta ili vesela. Iako neuronske mreže donose neverovatne rezultate, kombinacija sa veštačkom inteligencijom može da napravi dosta više. 

Šta je računarska vizija i kako stvari funkcionišu

Da li ste ikada razmišljali o računarskoj viziji? Šta je računarska vizija? Da li ste se zapitali kako izgleda? Da li je sličan našem principu vizije?

Bez obzira na naziv, računarska vizija, još uvek imamo malo toga zajedničkog izmedju naše vizije i računarske vizije. Developeri i programeri koriste parametre zasnovane na geometrijskim principima zbog kojih ova tehnologija može razlikovati jednu sliku od druge. Ipak, potrebna su nam neka perceptuelna sredstva koja će preneti spoljne osobine objekta u “um” neuronske mreže. Takva jedinica se naziva perceptron i jednaka je ljudskoj moždanoj ćeliji – neuronu. Perceptron ima ulazne elemente podataka i izlazne elemente podataka koji su slični neuronu. To omogućava izgradnju mreže i prenošenje informacija od jednog neurona do drugog neurona, stoga analizirajući neke podatke. Ista šema postoji u našim mozgovima, kontinuirano generišući nove misli, emocije i utiske. 

Sada razmislite o složenosti takvog procesa. Ovo je prilično zapanjujuće. Ali, to nije poslednja faza razvoja neuronskih mreža. Pored toga, ova karakteristika je samo jedna od brojnih mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija. Milioni programera, širom sveta, razumeju praktičnu i naučnu vrednsot ovog pronalaska. Tim OL PORTAL je uveren u veliki profit implementirajući veštačku inteligenciju u naše proizvode. Ovaj razvoj se može posmatrati u kreiranju chat botova ( asistenti koji generišu odgovore na postavljena pitanja umesto ljudi). Budućnost je pred nama…

Izvor: Medium

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here