Šta je 5G mreža i šta nam ona donosi

0
1825

Šta je 5G mreža i šta nam ona donosi

Šta je 5G mreža . Polako, ali sigurno, približavamo se super, ultrabrzoj 5G mreži. Trenutno se radi na mobilnom modemu koji će uspeti da se uhvati u koštac sa ovom mrežom.

Nike ulaže novac u esport , potpisan prvi ugovor

 

5G mreža je stvarno brza

Ok, to zvuči odlično, ali važno je razumeti koliko je brža 5G mreža upoređujući je sa trenutnim 4G LTE brzinama. 5G neće biti samo mnogo puta brža od vaše postojeće LTE konekcije. Ona će biti znatno brža od širokopojasne veze koju imate kod kuće.

Da bi to rekli u perspektivi, najbrža brzina prenosa od 4G u SAD-u je u proseku 19,42 Mbps, prema merenju OpenSignal-u. 5G za razliku od 4G mreže, obećava Gbps brzine.

Prvi Qualcommov 5G modem, Snapdragon X50 ( o kome smo već pisali ovde na sajtu), podržava brzine do 5 gigabita u sekundi. To je više od 257 puta brže od prosečne brzine najbrže LTE mreže u Sjedinjenim Državama. Većina nas nikada nije doživela ništa slično ovakvim brzinama. Recimo Google Fiber ima 1 Gbps. A mi samo govorimo o prvoj generaciji 5G modema. Budući čipovi će verovatno biti još brži.

Nije u pitanju samo brzina

On takođe donosi mnogo veći kapacitet mobilnim mrežama. To znači da će mreže moći da podrže mnogo više podataka nego što je ranije bilo moguće. Da li ste ikada bili na velikom događaju na kojem je vaša veza za prenos podataka usporila ili prestala da radi? To je zato što 4G mreže mogu podržati odredjeni broj uređaja pre nego što budu preopterećene.

Ali 5G mreže imaju mnogo veći kapacitet. Imaju mogućnost da podrže do milion uređaja na kvadratnom kilometaru, prema standardima Međunarodne unije za telekomunikacije. Pored toga, 5G je ogromna nadogradnja preko 4G kada se radi o latentnosti ili količini vremena potrebnog za prenos podataka. Pošto 5G mreže podržavaju ekstremno niske latentne veze, uređaji će omogućiti komunikaciju mnogo brže nego što je to bilo moguće.

5G nije samo za telefone

Spojite sve ovo zajedno i počnete da razmišljate zašto je 5G toliko velika stvar – a ne samo za industriju pametnih telefona. Ima ogromne implikacije za skoro svaki povezani uređaj.

Tehnologija će biti od suštinskog značaja za automobile sa automatskom vožnjom, zato što će morati da komuniciraju sa svetom oko njih što je brže moguće. Niža latencija i veći kapacitet znače da će automobili zapravo biti u stanju da komuniciraju sa svojim okruženjem dovoljno brzo da im omogući stvarno potpuno autonomno korišćenje.

Neće biti jeftino

Nedostatak svega ovoga, barem na početku, biće što će dodatna brzina verovatno doći po većoj ceni. Direktor Sprinta rekao je prošle nedelje da očekuje da pokrene cenu neograničenih prenosa podataka za čak 5 do 30 dolara za 5G.

Ostali telekomunikacioni giganti još nisu komentarisali određene cene, ali, kao što su i drugi naglasili, troškovi podataka su istorijski porasli kako se brzine mreže povećavaju i nema dovoljno razloga za razmišljanje da se taj trend neće nastaviti u doglednoj budućnosti.Međutim, to nisu sve loše vesti. Kompanije poput Qualcomm-a kažu da će optimistične cene podataka smanjiti dugoročno zbog velikog broja novih uređaja koji će se pojaviti na mreži nakon što 5G počne da se razvija. Ali, nemoguće je reći koliko bi ta tranzicija mogla trajati. Šta je 5G mreža? Mislim da sam Vam dao odgovor na postavlljeno pitanje.

Izvor: Engadget

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here