Piratski sajtovi su puni malvera

0
920

Piratski sajtovi su puni malvera . Korisnici piratskih sajtova su svesni opasnosti koja ih vreba prilikom korišćenja torent sajtova. Ovo je sad dokazano i jednim istaživanjem. Naime, istraživanje sprovedeno na univerzitetu Carnegie Mellon pokazalo je da se korišćenjem raznih piratskih i torent sajtova drastično povećava mogućnost da zarazite Vaš uredjaj nekim malverom.

Malware

Ovo istraživanje je trajalo punih godinu dana od strane profesora Rahula Telangea. On je pratio navike pretraživanja  250 učesnika u Opservatorijumu za bezbednost i ponašanje korisnika. Pojedini korisnici piratskih sajtova nisu svesni da se iza ovakvih sajtova kriju zlonamerni malveri. 

Telang piše u svom istraživačkom radu : “Ako posećujte piratske sajtove imate 20 posto veće šanse da pokupite malver. Druge veb lokacije, kao što su društvene mreže, sajtovi za kupovinu, sajtovi za onlajn kladjenje pa i sajtovi za odrasle nisu pokazali isti efekat. “

“Čak i nakon što klasifikujemo datoteke malvera i advera i uklonimo ih iz analize, naši rezultati još uvek ukazuju na to da postoji povećanje broja zlonamernih programa za 20 posto od posete drugih sajtova” dalje tvrdi Rahul.

Najčudnija činjenica je da redovni posetioci piratskih sajtova obično nemaju antivirus instaliran na računarima. 

Iako ne postoje konkretni dokazi da se malver širi pretežno preko piratskih sajtova, istraživanje zaključuje da je prosečan broj malvera pronađenih na računaru koji koristi piratski sajt 1,5, u poređenju sa 1,4 za korisnike koji nikada ne posećuju bilo koju veb stranicu sa piratskim sadržajem.

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here