Mosad ulaže novac u tehnološke kompanije

Postoje očekivanja da će poznata Izraelska špijunska agencija Mosad početi sa ulaganjem u startap kompanije. Mosad će to radi preko svoje kompanije Libertad Ventures. Ali zašto to rade???

0
789

Mosad ulaže novac u tehnološke kompanije . Može se reći da se Mosad ugledao na američku agenciju CIA koja odavno ulaže novac u tehnološke startap kompanije. Dok CIA koristi In-K-Tel, Mosad je osnovao Libertad Ventures u junu 2017. godine. Libertad Ventures je spremio da uloži 580,780 dolara u “obećavajuće startapove, preduzetnike i ideje sa fokusom na tehnološka istraživanja u ranim fazama”.

Mosad

Prošlogodišnji otvoreni poziv bio je fokusiran na startapove koji rade u oblastima:

-Robotika

-Energija

-Enkripcija

-Webint

Prema rečima časopisa The Jerusalem Post, Libertad Ventures bi trebalo da izda još jedan poziv za podnošenje prijava za ulaganje u najsavremenije tehnologije.

S obzirom na to da je Mosad u svetu poznat kao agencija specijalizovana za špijunažu to može odvratiti pojednine kompanije i startapove od saradnje sa njima.  Mosad je i sam svestan ove činjenice. Baš zbog toga je na internet prezentaciji Libertad Ventures , I to na početnoj stranici odgovorio na pitanje “ Da li kompanije treba da se plaše saradnje sa Mosadom?” U odgovoru, Mosad tvrdi da je Libertad Ventures tu da podstiče inovacije i stvaranje revolucionarne tehnologije

I CIA ulaže novac u startap kompanije

Da bismo napravili neku paralelu izmedju Mosada i Libertad Ventures-a sa jedne strane i Cia i In-K-Tel kompanije sa druge strane, potrebno je da znate još nešto. Verovali ili ne, ovo ima veze sa igrom Pokemon GO, koja je postala fenomen u 2016. godini.

John Hanke je osnivač kompanije Niantic Labs koja stoji iza igre Pokomen GO. Pre osnivanja kompanije Niantic Labs, Hanke je bio direktor kompanije koja se bavila mapiranjem a koja se zove Keyhole. Tu kompaniju je finansirala CIA preko svoje filijale In-K-Tel. Kasnije je Google kupio tu kompaniju 2004. godine.

Sama igra Pokemon GO, zasnovana je na tehnologiji mapiranja koju je stvorila kompanija Keyhole. Tu tehnologiju je takodje koristila američka vojska u ratu u iraku a kasnije je ona integrisana u Google mape. Kada imate u vidu da je CIA stojala iza igre Pokemon GO ne čudi činjenica da je igra zabranjena u Kini.

Izvor: Sociable

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here