Mikrosoft i blokčejn tehnologija uskoro zajedno

0
1130

Novi planovi kompanije Mikrosoft

Mikrosoft i blokčejn tehnologija uskoro zajedno. Microsoft je rekao da planira da kreira platformu zasnovanu na blokčejn tehnologiji za decentralizaciju vaših ličnih podataka. To znači da vaši podaci neće biti sačuvani na serverima, već će biti smešteni u sigurnu mrežu.

To znači da planira da koristi tehnologiju blokčejna kako bi Vam pružio više kontrole nad vašim digitalnim identitetom. Aleks Simons, direktor programskog menadžmenta kompanije Microsoft Identiti Division, kaže da je kompanija uložila u inkubaciju skupa ideja koje se oslanjaju na blokčejn tehnologiju u poslednjih 12 meseci. Ažuriranje u ponedeljak će biti prvo od mnogih o tome kako Microsoft planira da koristi tu tehnologiju za kreiranje decentralizovanih identiteta (DID).

Šta je blockchain tj blokčejn

Reč “blokchain” obično se povezuje sa kripto valutama i njihovim platformama. U svom osnovnom obliku, blockchain sadrži mrežu šifrovanih blokova podataka. Ovi podaci se ne nalaze u centralnoj lokaciji, niti se njima upravlja jednim određenim entitetom. Umesto toga, ovi blokovi podataka su “povezani” između PC računara koji su razbacani širom planete. Ovi podaci ne mogu biti izmenjeni ili hakovani, jer svi blokovi imaju kriptografski heš prethodnog bloka zajedno sa svojim transakcijskim podacima i vremenskom oznakom.

Ilon Mask dobio dozvolu za Hyperloop

U određenom smislu, blockchain je otvorena, digitalna knjiga koja beleži sve transakcije, ali se ne održava od strane jedne strane. To je problem većine, ako ne i svih usluga povezanih sa internetom: vaše informacije i transakcije se čuvaju na serverima, koji mogu infiltrirati hakeri koji koji su u potrazi za ličnim podatcima . Štaviše, svi podaci napisani u bilo kom datom bloka ne mogu se menjati osim ako se i prethodni blokovi ne menjaju.

Dok je blockchain neophodan za decentralizovano snimanje transakcija, takođe je odličan za čuvanje vaših ličnih podataka. Prema Microsoft-u, blokčejn bi eliminisao potrebu da se obezbedi “široka saglasnost” sa “bezbroj aplikacija i usluga.”
Vaš identitet ne bi bio dupliran i proširio se na više provajdera kao što su Tvitter, Facebook, Instagram, Google Plai, Amazon, i tako dalje.

Mikrosoft i blokčejn tehnologija

Naravno, ovo nije platforma u vlasništvu Microsoft . Ona radi sa pojedincima i organizacijama kroz Decentralized Identifi Foundation kako bi kreirala ekosistem koji podržava decentralizovane identitete. U ovoj inicijativi postoje četiri osnovne komponente: specifikacija zasnovana na V3C-u koja definiše decentralizovani identifikator, enkriptovani identitet, server koji obrađuje DID-ove preko blokčejn kanala, i još jednu specifikaciju zasnovanu na V3C-u pod nazivom Verified Credentials.

Veliki cilj je da se ovaj blokčen fond postane prilagodljiv. Patel kaže da će nekoliko blokchain zajednica povećati veličine bloka za povećanje kapaciteta. Ali ovaj metod ne samo da smanjuje decentralizaciju, već i ne može da se bavi transakcijom svetske platforme.

Međutim, aspekt “transakcija” ne znači nužno kupovinu između entiteta. To se verovatno odnosi i na transakcije između Vaših podataka i usluga koje pristupaju tim podacima. Postoji trajna evidencija o tome šta te aplikacije i usluge koriste. Kako ćete moći kontrolirati te transakcije, ostaje da se vidi. Mikrosoft i blokčejn tehnologija će biti u budućnosti sve bliži i bliži.

Izvor:Medium

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here