Koliko vrede Vaši podaci na Dark webu?

0
825

Koliko vrede Vaši podaci na Dark webu ? Kradja identiteta,klonirane platne kartice i fišing (phising) kampenje su konstantne pretnje na internetu sa kojima se možemo susresti. Vaš identitet i banakarski podaci za nas mogu predstavljati mnogo ali za trgovce na Dark internetu su samo sredstva za prodaju. 

Dark Web

Skoro je jedna agencija istraživala aktualne cene i trendove na Dark internetu i došla je do zastrašujućih informacija. Ovo istraživanje je trajalo nekoliko meseci. 

Ovi istraživači tvrde da je Dark internet “prekriven” ukradenim informacijama. Uobičajna roba su podaci sa MasterCard, Visa i American Express kartica. Ukradeni podaci pripadaju pojedincima iz različitih zemalja. 

Trgovina na Dark internetu se obavlja na sledeći način. Trgovci na veliko, direktno ili preko posrednika, distribuiraju podatke i smernice o najefiksnijim načinima prodaje trgovcima na malo. Dalje, se ti trgovci na malo, oglašavaju po Dark internet forumima i prodavnicama.  

“Posredovanjem na ovaj način, stvara se razdvajanje kradje i prodaje podataka i smanjuje se rizik za lopove i prodavce. Ovaj poslovni model ne samo da podseća na piramidalnu šemu, već nas podseća da to nije ništa novo i da se organizovani kriminal jednostavno uselio u digitalno doba”, navode u istraživanju. 

Iako postoji razlika u ceni izmedju proizvodjača kartica, podaci o ukradenim kreditnim karticama u SAD-u su dosta jeftiniji od podataka ukradenih iz drugih zemalja. 

Podaci o kreditnim karticama se generalno prodaju kao dva paketa. Jedan paket obezbedjuje samo brojeve kartica a drugi paket koji nazivaju i “fullz” uključuje informacije kojima se može potvrditi da su kriminalci vlsnici kartice ako oni budu osporeni. Dakle, kriminalci mogu i da potvrde vaš identitet ako to bude potrebno (koliko je daleko sve to otišlo).

Cene ukradenih podataka na Dark internetu 

Na primer, jedan prodavac koji nudi američke brojeve kreditini kartica, prodaje ih izmedju 10-12 dolara po komadu. Drugi trgovac, koji prodaje “fullz” paket traži 18 dolara po komadu.

Kreditni limiti na karticama takodje utiču na cenu.One kartice sa ograničenim limitom od 5000 dolara, prodaju se za 450 dolara, dok se kartica sa limitom od 10,000 dolara prodaje za 800 dolara. Tu su i kartice sa limitom od 15,000 dolara i njih možete kupiti za 1,000 dolara. 

kreditne katice

Iako su brojevi kartica veliki posao, i pristup bankarskim računima donosi dosta novca.  

Prema ovom istraživanju, računi sa balansom od oko 3,000 dolara a koju su u Bank of America, JPMorgan Chase i Wells Fargo se prodaju za 300 dolara. Računi koji na stanju imaju do 15,000 dolara se prodaju izmedju 200 i 1000 dolara. 

Pročitajte još: Zaštitite Vaše podatke na Facebook-u 

Na ovom tržištu dominiraju američki podaci ali ima i britanskih. Na primer, detaljni podaci za pristup Lloyds Bank računu sa saldom od oko 5,000 funti možete kupiti za 400 funti. Ni PayPal nalozi nisu izuzetak na Dark internetu. Jedan prodavac prodaje verifikovani PayPal nalog sa saldom od 3,000 dolara za samo 200 dolara. 

Falsifikovani dokumenti se prodaju na Mračnom internetu (Dark webu)

Ako želite da kupite dokumenta za sebe, Mračni internet je pravo mesto za Vas. Falsifikovani dokumenti, ukradene ID kartice i još mnogo dokumenata se mogu kupiti ovde.  Zelena karta, vozačke dozvole, vize za pojedine zemlje i osiguranja se mogu kupiti za oko 2,000 dolara. 

Jedan prodavac je ponudio nešto što se naziva “potpuni profil” ukradenog identiteta za povoljnu cenu od 40 dolara. Za taj novac, prodavac bi obezbedio brojeve socijalnog osiguranja, adrese, datume rodjenja i manje osetljive informacije kao što su telefonski brojevi,obrazovanje i tome slično. naravno, taj trgovac bi obezbedio i pozadinske provere ukoliko bude potrebno. 

Koliko vrede Vaši podaci , hakuju Fejsbuk profil za 12 dolara

Na Mračnom internetu i dalje postoje nalozi na društvenim mrežama na prodaju. Iako su danas, jeftiniji nego ikad, i dalje se prodaju. 

Mogu se pronaći 1000 Instagram profila za samo 15 dolara a 10,000 Instagram profila se prodaju za 60 dolara. Isti prodavac nudi i hakovanje Fejsbuk,Netflix ili Tviter profila za samo 12,99 dolara. 

“Bez obzira da li ste vlasnik malog preduzeća,direktor ili bilo ko drugi koji koristi računar iz udobnosti svog doma, znajte da postoje napadači koji su zainteresovani za Vaše lične podatke. Dokle god ova tržišta i dalje uspevaju, sajber kriminalci će ostati konstantna pretnja”, tvrde na kraju ovog istraživanja.

Koliko vrede Vaši podaci na Dark webu? Uglavnom vrede dosta, zato čuvajte Vašu privatnost i podatke dalje od interneta.

Izvor: Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here