Ko Vam je konektovan na WiFi?

0
1162
Ko Vam je konektovan na WiFi? Verovatno se uvek zapitate kada primetite da Vam internet radi sporije. Ako sumnjate da Vam je komšija
Ko Vam je konektovan na WiFi? Verovatno se uvek zapitate kada primetite da Vam internet radi sporije. Ako sumnjate da Vam je komšija

Ko Vam je konektovan na WiFi? Verovatno se uvek zapitate kada primetite da Vam internet radi sporije. Ako sumnjate da Vam je komšija zakačen na ruter, evo na koji način možete to da saznate. Čak iako Vam internet nije usporen zbog nekog zakačenog korisnika, verovatno ne želite druge ljude na Vašoj mreži. Morate da znate da ako neko ima pristup vašoj mreži , postoji mogućnost da ima pristup i svim računarima na toj mreži. To može da bude opasno.

Takodje, može da pristupi Vašim fajlovima koje nesvesno delite, može da Vas zarazi nekim zlonamernim softverom, a u odredjenim situacijama mogao bi da Vam ukrade lozinke i druge lične podatke. Iz tih razloga trebalo bi da vodite računa da svaki uredjaj povezan na Vašu mrežu bude onaj kome možete da verujete. Srećom, postoje besplatni alati koji će Vam pomoći da vidite ko je sve povezan na Vašu mrežu.

Kako videti ko Vam je konektovan na WiFi?

Wireless Network Watcher

Korisnici Windows mogu da preuzme besplatni softver koji se zove Wireless Network Watcher. Ovaj alat će Vam dati spisak svih uredjaja koji su povezani na Vašu mrežu tako da možete da prepoznate uredjaje kojima možete da verujete i koji pripadaju Vama.

Korisnici Mac računara nemaju tu opciju. Za njih je odličan izbor LanScan ali za punu funkcionalnost je potrebno izdvojiti 6 dolara. Ako koristite iPhone, možete isprobati aplikaciju Fing.

Da biste koristili Wireless Network Watcher, potrebno je samo da pokrenete ovaj softver i on će automatski krenuti sa skeniranjem. Lista koju dobijete može da Vam malo zbuni, ali nije ništa komplikovano. Zanemarite IP adrese i MAc adrese. To Vas trenutno ne interesuje. Usredsredite se na imena uredjaja (Device name).

Pročitajte još: Najbolji internet trikovi

Kao što možete videti ( na slici iznad ), ovakva je situacija kod mene. U koloni Device Information vam je označe ruter i računar na kome je instaliran ovaj softver. Ispod ta dva je još jedan računar i slede još 4 mobilna telefona i to je to.

Ako otkrijete da Vam neko od komšija “krade” internet, najbolja stvar koju možete da uradite je da promenite lozinku. Ukoliko niste do sad imali lozinku, pravi trenutak je da je postavite. Bez lozinke, i amaterski haker može da dodje u posed Vaših podataka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here