Facebook alternative, šta internet može da ponudi

0
969

Facebook alternative, šta internet može da ponudi . U poslednje vreme, na internetu se povela rasprava o prikupljanju korisničkih podataka sa socijalne mreže Facebook. Nije problem samo prikupljanje podataka, problem je prodaja tih podataka drugim kompanijama. Jedan od skandala, koji je uzdrmao Facebook je Cambridge Analitycs kada je otkriveno da su prodali korisničke podatke. Da skandal bude veći, radi se o 50 miliona korisnika. Sve ovo je navelo korisnike da potraže alternativu, mrežu koja će čuvati njihove podatke. Pogledajte i sami ovu listu, možda nadjete nešto i za Vas.

Pročitajte još : Facebook zabranio Kodi uredjaje

Facebook alternative

1. Vero

Vero je dobra opcija u ovom slučaju jer se zasniva na pretplatničkom modelu tako da ne prikazuje oglase i ne prikuplja korisničke informacije i podatke. Ova brzorastuća alternativna društvena mreža je trenutno dostupna samo putem aplikacije.

Oni samo prikupljaju Vaše statističke podatke o korišćenju koji Vam mogu reći koliko često koristite ovu uslugu. Medjutim, ova opcija je po default-u isključena. Isprobajte ovu aplikaciju ako niste do sada. 

2. Mastodon

Mastodon je generalno napravljen kao konkurencija Twitter-u, mada se može koristiti i kao alternativa za Facebook. Pored svih razlika u pogledu privatnosti i dužine karaktera, postoji i razlika u intefejsu. Naime, ceo taj interfejs je podeljen u 4 kartice.

Ako koristete ovu mrežu kao alternativu Facebook-u, ove kartice će Vam na početku delovati zbunjujuće ali ćete se brzo navići.

3. Ello

Ello je prvi put stekao popularnost u Americi pre tri godine, kada su za sebe rekli da su “ubica” Facebook-a. Ovo se desilo zbog prisiljavanja korisnika da koriste svoje pravo ime i prezime. 

Ello je uglavnom fokusiran na umetnike i kreativne ljude. Na ovoj platformi takodje neće videti reklame i garantuju da Vaše podatke neće prodavati drugim kompanijama. Baš iz tih razloga privlače dosta korisnika. 

4. Digg

Ako društvene mreže koristite kako biste došli do informacija iz oblasti koje Vas interesuju onda imamo lepe vesti za Vas. Postoje odlične alternative za to. Medju njima su Digg, Flipboard, Feedly, Google News, Apple News…

Od svih gore nabrojanih, Digg na neki način prikazuje najzanimljivije priče i video zapise. Dobra stvar je i ta što za korišćenje Digg-a nije potrebno kreiranje naloga.

5. Steemit

Steemit se našao na ovoj listi kao alternativa otvorenog koda koji najviše podseća na Reddit. Možda bi se moglo i reći da je kombinacija Reddit-a i sajta Quora. Imate mogućnost da objavite postove i na osnovu upvote-a da zaradjujete kripto tokene.

Za open source entuzijaste, ova mreža će biti odlična zamena za Facebook. Steemit tvrdi da je došao do 10 miliona poseta mesečno. Polako ali sigurno ova mreža izrasta u nešto dobro.

6. Raftr

Raftr je razvijen od strane bivšeg direktora kompanije Yahoo. Ova mreža se predstavlja kao civilizovana društvena mreža. Radi tako što Vas povezuje sa zajednicama ljudi koje dele slična interesovanja kao i Vi.

Što se tiče privatnosti, Raftr prikuplja neke podatke o Vama, ali ne deli ih sa drugim kompanijama.


Nadam se da sam Vam pomogao u izboru Facebook alternative.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here