Buduća 5G mreža dobija konkurenciju

0
797

5G mreža dobija konkurenciju u brzini

Buduća 5G mreža dobija konkurenciju u kablovskim operaterima. Neposredni dolazak 5G bežične veze sa “istinskim mobilnim širokopojasnim” brzinama prisiljavaju žičane širokopojasne kompanije da odgovore na 5G mogućnosti,a njihov odgovor će se svideti mnogima a to je verovali ili ne: 10 Gigabajta u sekundi. Inače, to je otprilike 1000 puta jače od osnovne širokopojasne brzine. Da bi razumeli o kojoj se brzini radi to je dovoljno brzo da preuzmete kompletan HD film za manje vremena nego što je potrebno za čitanje ove rečenice. Na posletku, to je dovoljno brzo da ostavi 5G obećanje od 1Gbps daleko iza njih.

Ali da postavimo jedno realno pitanje. Da li nekome zaista potrebna usluga od 10Gbps? Za većinu stvari koje ljudi danas rade sa kućnim širokopojasnim mrežama, to je previše, zbog čega skoro niko nema takvu uslugu kod kuće. Ali kako 4K i 8K filmovi, VR rezolucije VR i UHD igra koji strimuju serveri sa oblaka raste u popularnosti, postaje neophodan širokopojasni kućni internet.

10 Gbs je dostupno u nekim Američkim gradovim

Danas, je usluga od 10Gbps dostupna samo u nekim gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama. Uključujući Detroit, Minneapolis, Salsburi i u ukupno šest zemalja. Međutim, podizanje brzina za širokopojasni prenos podataka kao i propusnog opsega je jedini način kako bi se tradicionalne kompanije koje donose internet u domove mogle boriti protiv 5G bežične mreže. I interesantno, 5G provajderi mogu koristiti isti kablovski hardver za pružanje nacionalnog fiberbola za svoje bežične usluge.

U Sjedinjenim Državama, usluga od 10Gbps je previše skupa za kupce, a trenutno iznosi oko 300 dolara mesečno.U poređenju sa standardnim širokopojasnim pristupom od 70 do 80 USD / mesec, to je previše skupo.Iz tog razloga, kompanije u SAD sa 10Gbps kapaciteta imaju tendenciju da ponude manje skupe 1Gbps pakete.

Buduća 5G mreža , u Japanu je najjeftini 10Gbs internet

U Japanu je nešto drugačija priča. Kao što FierceTelecom napominje, skorašnje pad cene za uslugu od 10Gbps postavilo je Japan daleko u odnosu na druge zemlje. Sony mreža trenutno nudi Nuro Hikari 10G, sa 10Gbps za preuzimanje / 2.5Gbps uploada za 100 USD mesečno. Po približno istoj ceni KDDI Au Hikari Home obećava brzine od 10Gbps (ili “best effort”), koristeći bežični ruter 802.11ac/ak, kako bi svi kućni uređaji mogli maksimalno iskoristiti svoju žičanu uslugu.

Šta je 5G mreža i šta nam ona donosi

Izgleda da je referenca “najboljeg napora” važna. Japan je veoma mala zemlja u poređenju sa Sjedinjenim Državama, ali čak i japanski operateri ne mogu garantovati dosledne 10Gbps brzine širom zemlje. Tu nisu problem drugi korisnici koji dele kablovsku mrežu – to je propusni opseg kablova između vašeg komšiluka i druge strane zemlje ili sveta. Ovo pitanje ima potencijal da bude mnogo veći problem u rasprostranjenim Sjedinjenim Državama.

Zato 5G bežični operateri širom sveta očekuju da pomeraju ključne mrežne uređaje bliže svojim mreža, umesto da se drže brzog hardvera na centralnom jezgru. Budući da je latentnost ključna karakteristika 5G mreža.

Izvor: Wired

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here