Blackberry tužio Facebook zbog kršenja patenata

0
732

Blackberry čuva svoje patente

Blackberry tužio Facebook zbog kršenja patenata. Blackberry je zajedno sa kompanijom Nokia, bio lider u industriji pametnih telefona. Međutim, njena dominacija je nestala s vremenom jer je poplava Android i iOS uređaja stigla na tržište pametnih telefona.

Razer tastatura BlackWidow Ultimate

Kasnije, Blackberry se takođe prebacio na Android, ali nije uspeo da napravi značajnije rezultate. A sada se čini da kompanija traži različite načine da zaradi novac jedan od tih je na osnovu svojih patenata.

Kanadska kompanija je optužila Facebook da koristi njihovu patentiranu tehnologiju, koja je podstakla poznati BBM (Blekberijeva aplikacija za slanje poruka), da bi napravila neke od osnovnih funkcija u aplikacijama za razmenu poruka, uključujući WhatsApp i Instagram koji su u vlasništvu Facebook-a.

Šta je Facebook ukrao od Blackberry patenata?

Na primer, korištenjem kriptografskih tehnika za poboljšanje sigurnosti, poboljšanje korisničkog interfejsa za mobilne uređaje, kombinovanje mobilnih igara i razmene poruka, ažuriranje statusa baterije za mobilne uređaje..

Blackberry je podneo tužbu u Okružnom sudu u Kaliforniji kako bi tražio novčanu odštetu zbog upotrebe njihove tehnologije. Prema tužbi, ukupno sedam patenata je narušeno u razvoju različitih aplikacija koje je razvio Facebook. Kompanije koje su tužene zbog kršenja patenata nisu nova stvar. U 2016. godini Nokia je tužila Apple tvrdeći da je ta kompanija neovlašćeno koristila 32 njihova patenta za izgradnju različitih tehnologija. Ali nije prvi put za BlackBerry da tuži neku tehnološku kompanijue. U prošlosti su tražili kompenzaciju od proizvođača pametnih telefona BLU. Ali ovog puta ribarski štap je zabačen da uhvati veliku ribu, Facebook.

Blackberry tužio Facebook zbog patenta, na kraju “Daj šta daš !!!”

“Kao cyberware softverski lider, BlackBerry je bacio oko na Facebook, Instagram i WhatsApp i shvati je da mogu biti sjajni partneri u budućnosti a po pitanju bezbednosti u softveru. Mi i dalje držimo vrata otvorena za njih”, rekao je portparol BlackBerry kompanije.

“Međutim, mi imamo ozbiljne dokaze da je Facebook ukrao našu intelektualnu svojinu, a nakon nekoliko godina dijaloga, mi imamo i obavezu prema našim deoničari da preduzmemo odgovarajuća pravna sredstva.”

Pored situacije u kojoj Facebook mora platiti odštetu ili napraviti odmah promene u njihovim aplikacijama, mogao bi potpisati ugovor o licenciranju patenta sa Blackberry koji već pokušava da poboljša svoje prihode licenciranjem portfolia patenta. Međutim, izjava koju je izdala kompanija ne podražava takve namere.

“blekberijeva tužba nažalost odražava trenutno stanje njihovog poslovanja sa porukama. Pošto su napustio napore za inovacijom, Blekberi sada želi da onemogući inovacije drugih kompanija. Mi nameravamo da se borimo “, rekao je generalni zastupnik Facebooka Paul Greval.

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here