Autonomna vozila će prikupljati korisničke podatke

0
762

Šta još donose autonomna vozila?

Autonomna vozila će prikupljati korisničke podatke. Potpuno autonomni automobili neće biti masovno rasprostranjeni još neko vreme, možda čak i godinama. U međuvremenu, automobili koji su pametniji i više povezani od vašeg proseka već se nalaze na parkingu i voze na autoputevima, a prikupljaju sve vrste informacija o Vama. Zakoni o zaštiti privatnosti u SAD ne rade dovoljno dobar posao.

 

Druge zemlje to uzimaju u obzir. Kanadski komitet se prošlog meseca oglasio za zaštitu privatnosti i sigurnosti ,kada je u pitanju dolazeća automobilska revolucija vezana za internet, a predstojeća evropska regulativa o zaštiti podataka (GDPR) postavila je globalni zakon za privatnost podataka. Međutim, SAD su stale na strani poslovanja kada je u pitanju privatnost podataka. Svet, a posebno SAD, je nespretno pripremljen za brzo napredovanje u industriji povezanih vozila – i to bi trebalo biti razlog za zabrinutost.

“To je vrsta tehnološkog napretka kome je namera da donese javnu sigurnost i ličnu bezbednost u prvi plan”, rekao je Albert Gidari, direktor privatnosti u centru univerziteta Stanford za internet i društvo.

“Ali ona košta, žrtvujete svoju privatnost za zajedničko dobro.”

Prikupljanje podataka za bezbedniji život

Mogućnosti sakupljanja podataka u povezanom automobilu su beskrajne. Performanse motora, telematika, muzika koju slušate, lokacije koje posećujete, telefonski razgovori preko Infotainment sistem, možda čak i vaši pokreti očiju, vaša štampa, i vaš jedinstveni glasovni potpis, mogu se evidentirati. Zakona o privatnosti u SAD-u ima velike rupe koje efektivno pružaju privatnim kompanijama slobodan i neograničen pristup velikom obimu podataka za trenutnu i buduću upotrebu.

Autonomna vozila će prikupljati korisničke podatke

Detalji o ovom prikupljanju podataka su sitno napisani i duboko sakriveni u uputstvima za korisnike. Kao i u uslovima ugovora o uslugama, koje se nikada ne mogu posmatrati ili razumeti. Obično se ne kaže gde i kako se podaci čuvaju, niti kako će se koristiti.

G-Shock GBA800 ima funkcije pametnog sata

Ipak, prodavaćemo se po ideji da sve ovo ima veću svrhu. Povezani i autonomni automobili spasavaće živote. Njihovi senzori će otkriti druge automobile i sprečiti nesreće. Oni će (obično) pratiti ograničenje brzine i smanjiti zagušenje u saobraćaju. Vaša noćna mora će biti gotova.

Povezani automobili se ne razlikuju od drugih “pametnih” uređaja .”Nekoliko svedoka sugerisalo je da u diskusijama o vlasništvu podataka važno razlikovati podatke koji su bitni za funkcionisanje automobila i podatke prikupljene u druge svrhe”, navodi se u izveštaju.

Za razliku od SAD-a, Kanada ima sveobuhvatni federalni zakon o digitalnoj zaštiti privatnosti koji će primenjivati u povezanim vozilima. Evropski GDPR-koji stupa na snagu 25. maj, 2018 predstavljaće možda najveći skup pravila o privatnosti na svetu. Ova pravila važe za većinu “pametnih” uredjaja, a ne samo na vozila.

Izvor:Motherboard

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here