Ubisoft se oslobodio Vivendija ali će to da ga košta

0
730

Ubisoft se oslobodio Vivendija ali će to da ga košta . Ubisoft se konačno oslobodio od kompanije Vivendi. Ova medijska korporacija koja stoji iza Universal Music Group i Dailymotion je počela da kupuje sve više i više akcija Ubisofta od 2015. godine do sada. Vivendi je očigledno imao žarku želju da postane vlasnik jednog ozbiljnog izdavača video igara. Dok je Vivendi tvrdio da ga interesuje samo mesto u upravnom odboru Ubisofta, izdavač video igara je to shvatio kao agresivni pokušaj preuzimanja kompanije. Ubisoft je bio u problemu i godinama je traži način da se oslobodi pritiska Vivendija. Sada je Ubisoft siguran da će ova kompanija i dalje ostati u rukama porodice Guillemot. Njima je u “spašavanju” pomogao kanadski investicioni fond i još neki investitori. 

Ubisoft logo

Izdavač igre Assassins Creed, uspešno je uverio Vivendi da prodaju svih 30,5 miliona akcija kompanije Ubisoft. To je 27,3 posto osnovnog kapitala tog izdavača. Dogovor je bio i da Vivendi neće kupovati akcije Ubisofta narednih 5 godina. 

Pričitajte još : Ubisoft i Nintendo Switch spremaju nešto zajedničko

Jedan od investitora, Tencent se složio da kupi 5,6 miliona akcija po ceni od 81 dolar po komadu. Kanadski investicioni fond je pristao da kupi 3,8 miliona akcija po istoj ceni. Ubisoft ih smatra dugoročnim investitorima, ali njihova kupovina akcija im neće dati mesto u upravnom odboru. Pored svega toga, Ubisoft kupuje milione sopstvenih akcija i prodaje ih raznim investitorima.  

Ubisoft se oslobodio Vivendija ali dobio Tencent

Ako se pitate zašto se Vivendi složio sa ovim poslom, možda je to zbog toga što dobija oko 2,47 milijardi dolara od prodaje akcija. To je dvostruko više nego što ih je platio (919 miliona dolara) u poslednjih nekoliko godina. Kada se sabere to, dolazi se do zaključka da je Vivendi zaradio čist profit od 1,5 milijardi dolara za samo nekoliko godina. Ni kineski Tencent nije radio to bez koristi. Naime, Tencent je dobio sporazum o partnerstvu koji će proširiti svoje franšize u Kini.  

Izvor: Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here