Najbolje društvene igre na svetu

0
1617

Najbolje društvene igre na svetu . Društvene igre su se igrale u gotovo svim kulturama društva kroz ljudsku istoriju. Postoji različitih stilova i žanrova društvenih igara. Ove igre se mogu zasnivati na strategiji, šansi ili kombinaciji ova dva faktora i obično imaju cilj koji igrači pokušavaju da postignu pre protivnika. Pre nego što su preovladale video igre, društvene igre su bile izuzetno popularne.

Kako su Sjedinjene Države postepeno prihvatale urbani život u 19. veku, više slobodnog vremena i značajan porast prihoda postali su dostupni i srednjoj klasi. Klasično američko domaćinstvo je tada postalo epicentar zabave. Tada su mala deca bila ohrabrena da igraju društvene igre koje su pomagale u razvoju pismenosti, takmičarskog duha i pružanja moralnih smernica. Od tada, pa sve do dan danas, mnoge stvari se smatraju zastarelim ali društvene igre su aktualne i danas. Pored svega toga, mnoge igre koje su postojale pre mnogo godina, sada se mogu igrati i na pametnim mobilnim telefonima. Ovde će biti opisano deset najboljih drušvenih igara na svetu. Pa da počnemo.

Najbolje društvene igre – Top 10

Pročitajte još : Indie igre imaju sve veću konkurenciju


10 Ticket to Ride

Ticke to ride je društvena igra koja se igra na tabli i glavna tematika ove igre je železnica. Ovu igru je dizajnirao Alan R. Moon a razvio je Days of Wonder 2004. godine. Na početku igre svaki igrač dobija 45 vagona u odredjenoj boji a cilj je da se predje što veća razdaljina. Igra je osvojila mnogobrojne nagrade a prvobitno je uradjena samo za američko tržište, dok danas Ticke to Ride dolazi sa kartama Skandinavije, Japana, Evrope i mnogim drugim.


9.Dominion

Društvenu igru Dominion je razvio Rio Grande Games. Ovu igru može da igra od dva do četiri igrača. Dominion Vas postavlja u ulogu kralja koji vlada malic kraljevstvom a koji mora što brže da osvoji okolna zemljišta. Takodje, možete da gradite dvorce, nadogradjujete ih, branite se i osvajate.

Najbolji deo ove igre je da je vremenski ograničena na 30 do 40 minura. Dakle, ako ste ljubitelj brzih društvenih igara a željni ste osvajanja i nadmudrivanja, ova igra je kao stvorena za Vas.


8. Clue (kod nas poznat i kao Cluedo)

Clue je uzbudljiva, misteriozna igra koja je dizajnirana za tri do šest igrača. Igru je stvorio Anthony Pratt iz Birmingema. Trenutno ovu igru izdaje Hasbro. Cilj igre je da otkrijete ko je ubica “Mr. Boddy”. Takodje, morate da utvrdite i kojim oružjem je žrtva ubijena i na kojoj lokaciji. Iako su danas dostupne novije verzije ove igre, veliki broj igrača se slaže da je najbolja verzija ona prva. Ova društvena igra je napravljena od kvalitetnog materijala i preporučuju se svakome ko voli da reši dobru misteriju.


7. BattleShip

Battleship je u suštini predvidjen za dva igrača. Ova igra se u Americi igrala u ranim tridesetim godinama uz pomoć olovke i papira ( ja sam je igrao 2000. godine u srednjoj školi, isto uz pomoć olovke i papira ). Kod nas je poznatija kao igra “Podmornice” (bar se tako zvala kada sam ja išao u školu). Tek 1967. godine Milton Bradley je modernizovao ovu društvenu igru. Pre nego što krenete sa igranjem, potrebno je da organizujete brodove na mreži. Svaki brod zauzima odredjeni broj uzastopnih kvadratića, postavljenih vertikalno ili horizontalno.

“Podmornice” su bile popularne kod mene u školi i odličan su izbor za igranje u školskoj klupi


6. Scrabble

Igra reči, Scrabble, je namenjena za dva do četiri igrača koji postižu bodove postavljajući pločice sa slovima. Svaka pločica zauzima jedno polje u tabli sa 15×15 polja. Cilj ove igre je da se napravi što više reči sa što više slova. Ovom igrom, deca u Americi su obogaćivala svoj rečnik.


5. Settlers of Catan

U igri Settlers of Catan, igrači su u ulozi doseljenika. Svaki igrač pokušava da izgradi i stekne imovinu dok kupuje i trguje sa potrebnim resursima. Kako se naselje pojedničnih igrača povećava, oni počinju da zaradjuju bodove. Ova je igra je veoma popularna u Americi gde je Washington Post nazvao “društvenom igrom našeg vremena”. Ovu društvenu igru možete pronaći i kod nas na oglasima. Cene variraju.


4. Risk (Riziko)

Ovu igru pravi Parker Brothers. Riziko je strateška igra namenjena za dva do šest igrača. Standardna verzija ove igre se igra na tabli koja prikazuje političku i teritorijalnu mapu sveta, koja sadrži šest kontinenata sa 42 teritorije. Igrači bacaju kockice i kontrolišu vojsku u pokušaju da preuzmu teritoriju drugih igrača. Riziko je idealan za ljude koji uživaju u ideji svetske dominacije.


3. Monopol

Ako već niste igrali Monopol, sigurno ste čuli za njega. Stvorena je davne 1933. godine. Ova igra je nazvana po ekonomskom terminu monopola, dominacijom čitavim tržištem od strane jedne kompanije ili entiteta. Kreiran je od strane Parker Brothers. Generalno, ne postoji sredina kada je u pitanju Monopol, ili ćete ga voleti,ili ćete ga mrzeti. Igra se kockicama, gde se igrači svojom figuricom kreću po tabli. Gradite hotele, idete u zatvor,plaćate porez na luksuz i sve to sa novcem koji dobijate na početku igre. Igra se završava kada jedan ili više igrača bankrotira (ostane bez novca)


2. Stratego

Igra Stratego, koja ima za temu Napoleona i njegovo vladanje, prvobitno je proizvedena u holandiji od strane kompanije Jumbo, a Milton Bradley je kupio licencu za proizvodnju i prodaju u drugim državama 1963. godine. Stratego je igra zasnovana na strategiji za dva suprotna igrača na ploči 10×10. Svaki igrač dobija 40 figura koje predstavljaju pojedinačne vojnike ili oficire u njegovoj vojsci. Cilj igre je otkriti i osvojiti protivnikovu zastavu ili uništiti toliko neprijateljskih jedinica da Vaš protivnik ne može da napravi više poteza. Igrači ne mogu da vide protivnikove jedinice.


1. Šah

Za šah su potrebna dva igrača i to je strateška igra koja se igra na šahovskoj tabli, kockastoj ploči sa 64 polja rasporedjena u mreži osam puta osam. To je jedna od najstarijih i najpopularnijih igara na svetu, koju igraju milioni ljudi. Svaki igrač dobija isti broj figura koje se mogu kretati po tablu u zavisnosti od figure. Ova igra predstavlja dva suprotstavljena naroda koji ratuju koristeći konje,topove,lovce,kralja,kraljicu i pešake.

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here