Najbogatiji izdavači video igara na svetu

0
1103

Top 10 najbogatijih developera u svetu video igara

Najbogatiji izdavači video igara na svetu . Video igre su na samom početku bile u vidu teksta. Nakon toga igre dobijaju novu dimenziju i postaju 2D igre. Od prvobitnih 2D crno belih igara dolaze i 2D igre u boji. Od tog vremena igre su sve više i više napredovale. One danas koriste naprednu grafiku i zvuk tako da igračima mogu što vernije da predstave dogadjaje. Gejming industrija je danas postala prava mašinerija. Kako za igrače tako i za programere i studija. Koliko je stvar ozbiljna, najbolje će Vam reći ova lista 10 najbogatijih izdavača video igara.

Najbogatiji izdavači video igara na svetu

10. Square Enix

 

Dovoljno je samo da pogledate sliku iznad i da shvatite o kakvoj kompaniji je reč. Japanska kompanija Square Enix je najpoznatija po serijalima kao što su Final Fantasy, Kingdom Hearts i Dragon Quest. Samo Final Fantasy je prodao preko 110 miliona primeraka igre do juna 2014. godine. U saradnji sa kompanijom Disney stvorili su Kingdom Hearts koji je prodat u preko 20 miliona primeraka do marta 2014. godine. Square Enix je 2009. godine kupio Eidos i tako postao vlasnik Tomb Raider franšize. O Hitmenu ne treba trošiti reči, mogu samo reći da je to remek delo ( bar za mene ).
Vrednost kompanije Square Enix je 1,26 milijardi dolara.

9. Ubisoft

Na devet mestu se nalazi još jedan velikan. U pitanju je dobro poznati Ubisoft. Ubisoft je treći najveći nezavisni developer video igara. Odmah posle kompanija Activision i EA. Ova francuska kompanija je osnovana od strane braće Guillemot davne 1986. godine. Ubisoft je počeo kao distributer za EA, Micropose i Sierra On-Line. Igre je počeo da razvija devedesetih godina a počeli su od Everquest-a. Danas, Ubisoft u svom portfoliu ima mega hitove kao što su Assassin’s Creed, Splinter Cell, Rainbow Six, Ghost Recon i Prince of Persia  i još neke.
Vrednost kompanije Ubisoft procenjena je na 1,84 milijardi dolara.

8.Konami

Osmo mesto je rezervisano za Konami. Ovde ne govorimo samo o video igricama. Kada govorimo o Konamiju, govorimo o konglomeratu mnogih proizvoda i usluga medju kojima su arkadne igre, slot mašine, karte i još dosta toga. Konami je takodje developer video igara i može se reći da mu je to primarna delatnost. Neki od velikih hitova su horor igra Silent Hill, tu je i Castlevania  kao i akciona igra Metal Gear. Silent Hill je čak i adaptiran za male ekrane u kome glumi i poznata Naomi Watts.
Konami je procenjen na 3,24 milijardi dolara.

7. Electronic Arts

Electronic Arts, ili EA, omiljeno ime među igračima koji vole sportske video igre poput Madden NFL i sličnih sportskih simulacija. Ali to nije sve, EA je razvio i dobro poznati Need for Speed, Medal of Honor, The Sims i Command and Conquer. Electronic Arts takodje stvara igre i za konzole kao što je Mass Effect za XBOX i PS4. Lucas Art i EA saradjuju na produkciji Star Wars  Prešao je od razvoja programera za igrice do brenda konzole, stvarajući hitove kao što su Mass Effect za Ksbok i Plaistation. LucasArt i EA sarađuju na produkciji Star Vars: Knights of the Old Republic.
Vrednost kompanije EA je 4,14 milijardi dolara.
Šta su mikrotransakcije i koliko donose novca izdavačima?

6. Namco Bandai

Namco je bio japanska kompanija čiji je glavni domen interesovanja bio zabavni park sa velikim arkadnim igricama. Namco je stvorio Pac-Man, legendarnu igricu koja je napravila ogromnu revoluciju u svetu igara. Nakon nekih loših poslovnih poteza, dolazi do spajanja sa kompanijom Bandai. Kompanija Bandai Namco danas poseduje naslove kao što su Tekken i Naruto.
Vrednost ove kompanije je 4,74 milijardi dolara.

5. Activision Blizzard 

Activision se spojio sa kompanijom Vivendi Games još 2008. godine i postao Activision Blizzard. Ovo je bio odličan potez za oba izdavača jer su napravili prekretnicu. Njihova najpoznatija franšiza je Call of Duty, verovatno najpoznatija pucačina u poslednje vreme. Drugi naslov po kome je postao poznat je World of Warcraft.
Activision Blizzard danas vredi 4,85 milijardi dolara.

4. Sega

Sega je stekla ogromnu popularnost sa konzolama i popularnom igrom Sonic the Hedgehog. Što se tiče razvoja igara, Sega je danas fokusirana na saradnju sa drugim kompanijama. Čak šta više, Sega je sada u partnerstvu sa nekadašnjim najvećim konkurentom, Nintednom, sa kojima su ukrstili naslove poput Mario and Sonic at the Olympic Games.
Sega danas ima vrednost od 4,9 milijardi dolara.

3. Nintendo

Nintendo ima istoriju dugu 125 godina, učestvovao je u svim vrstama igara, od igranja karti do video igara. Onda je došao Vodoinstalater Mario koji je imao jedan plan a to je da spasi svoju princezu Peach. Naravno, radi se o igri Super Mario Bros. Nintendo je takodje dao veliki doprinos celoj industriji video igara tako što je stvorio GameBoy i Nintendo Wii. Takodje su vlasnici franšiza kao što je Super Mario, Pokemon, zelda i mnogi drugi.
Vrednost kompanije Nintendo procenjena je na 6,28 milijardi dolara. 

2. Microsoft Studio

Microsoft Studios je osnovan 2002. godine u saradnji sa Xbox-om. Stekao je veliki popularnost sa svojom igračkom konzolom. Njihove igre su dostupne na konzolama, PC računarima i mobilnim telefonima. Njegova najpoznatija franšiza je Hallo, koja je prodata u preko 60 miliona primeraka. Ova igra je doprinela sa 3,4 milijarde dolara u vrednosti ovog studija.
Vrednost Microsoft studija je procenjena na 12,82 milijardi dolara.

  1. Sony Computer Entertainment 

Sony Computer Entertainment je kreativna sila koja je stvorila Sony Playstation liniju konzola. Zapravo, to je najveći izdavač video igara u industriji, sa hitovima kao što su Gods of War, epska avantura zasnovan na Grčkoj mitologiji, sa 6 nastavaka ili Gran Turismo, trkačka igra. Ovo su samo dva naslova među mnogim drugim koje je stvorila ova kompanija.
Vrednost ove kompanije je 13,4 milijardi dolara.

Ovo je bila lista najvećih a i najbogatiji izdavači video igara na svetu

Izvor: TopBuzz

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here