Kriptografija u video igrama , kako to izgleda

0
1043

Za ovu igru je potrebno znanje kriptografije

Kriptografija u video igrama. Sve je počelo jednostavno. Budim se u beloj sobi. Crni tekst mi je bio iznad glave, to je bila zagonetka. Postojala je jednostavna konzola u kojoj sam mogao da upišem frazu, kodnu reč iz teksta kojim bi započeo igru. To je bila lagana zagonetka. Ukucao sam ga. Dva sata kasnije, očajnički sam pokušavao da prevedem rečenicu u binarni jezik kako bih otključao sledeću zagonetku. Na kraju sam morao i da rešavam zagonetku serijskog ubice Zodijaka.

Ovo je Cipher, nova igra koja je došla na Steam od programera Matthew Browna. To je igra i lekcija iz istorije. Igrači lutaju po sobama i suočavaju se sa običnim crnim tekstom koji sadrži kriptografske zagonetke. Svaka slagalica se zasniva na određenom tipu kriptografije. Rešite zagonetke i upišite odgovor u obližnju konzolu da biste prešli u sledeću sobu.

Black Panther prvi film u bioskopima u Saudijskoj Arabiji

Šta je kriptografija i kada se prvi put koristila

Kriptografija je proces kojim ljudi održavaju svoje komunikacije u tajnosti. Ovu praksu su koristili i Spartanci koristeći Scitale za kodiranje tajnih poruka. Znam to, jer sam je pročitao na zidovima Cipherovih soba pre nego što sam ušao u glavnu igru.

scytale cipher su koristili Spartanci da bi slali tajne poruke

Kriptografija u video igrama

Prva soba je steganografija – čin skrivanja kodirane poruke na jednostavan način. Prva zagonetka uključuje pronalaženje špijunske poruke na listi vojnih snabdevanja. Poslednja zagonetka u sobi uključuje binarni kod. Jednom kada rešite većinu zagonetki (ne morate sve, hvala bogu), možete preći u sledeću sobu. Naučiti malo više o istoriji kriptografije i primeniti te lekcije ovom skupu zagonetki. Igra je izuzetno zabavna i interesantna.

Ako volite zagonetke ili čak želite samo da saznate nešto više o kriptografiji, kupite Cipher za samo 5 dolara na Steam-u.

Izvor:Motherboard

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here