Kako se esport menjao kroz godine

0
759

Kako se esport menjao kroz godine . Dok su naši drevni preci morali da love kako bi došli do hrane, naša moderna plemena jednostavno posećuju mesare i prodavnice i tako se snabdevaju hranom. Kroz istoriju, težilo se da se skrati vreme za sve bitne procese. Na taj način, dolazilo se do više slobodnog vremena i ljudi su stvorili zabavu i sport. Trenutni trend simulacije sporta je učešće u esportu, velikoj industriji koja trenutno raste oko konkurentnih online igara.

Pročitajte još : Nike ulaže novac u esport

Kako se esport menjao kroz godine

Igrice kao sport

U ranim danima video igara, pokazivanje svojih veština u takmičenje sa drugim igračima bilo je moguće samo u arkadnim igraonicama. Na samom početku, cilj je bio da napravite što veći rezultat u video igri. Zlatno doba arkadnih aparata se desio u kasnim 70-im i ranim 80-im godina kada su se pojavili popularni Space Inviders, Pac-Man i Donkey Kong. Igrači su trošili brdo kovanica (kod nas žetona) boreći se za što bolje rezultate sa svojim prijateljima ali i sa svima ostalima koju su se zatekli u arkadnoj igraonici. Postojala je čak i urbana legenda o nestašici kovanica izazvana arkadnim aparatima u Japanu. U Americi je Pac-mania hipnotisala i staro i mlado. To je bio početak igara kao vitalne društvene i konkurentne aktivnosti.

Nakon pada popularnosti u srednjim i kasnim 80-im, arkadni aparati su imali svoju renesansu početkom 90-ih godina. Tu renesansu su donele borbene igre kao što su Street Fighter i Mortal Kombat. Za razliku od najpopularnijih igara zlatnog doba, ove igre stavljaju igrače u direktnu borbu. Umesto igranja protiv “kompjutera”, takmičenje se odvijalo izmedju dva pojedinačna igrača. To je donelo neku posebnu draž i razvijao se takmičarski duh.

Na kraju, arkadne aparate su zamenile kućne konzole. Od tada arkade su izgubile svoj šarm i privlačnost. I sami developeri video igara su ih zanemarivali i okretali su se izradi igara za konzole.

Uzdizanje esporta

Igranje video igara na konzolama donelo je takmičenje na podeljenom ekranu. To ipak nije bilo nešto što bi donelo revoluciju u svet video igara. Tražilo se nešto dosta veće. Evoluciju iz zabave u sport (ako tako mogu da ga nazovem) je doneo multiplejer. Strategije u realnom vremenu (RTS) i igre iz prvog lica (FPS), kao i borbene igre kao što je Street Fighter, sve su se kretale ka online igranju tokom 90-ih i 2000-ih godina. Ovaj način igranja omogućio je igračima da se povežu sa igračima širom sveta.

Nije trebalo dosta vremena da se takmičarska scena razvija oko igara kao što su Counter Strike i Star Craft. Pojedini igrači, nakon što su se godinama usavršavali protiv amatera, konačno su mogli da postanu profesionalci.

Esport turniri su postali izuzetno popularni u poslednje vreme. Dodatnu popularnost su doneli i veliku sponzori koju su na velika vrata objavili ulazak u ovu sferu. MOBA igre, kao što su Dota i League of Legends, su donele armiju novih igrača i gledalaca.

Glavni dogadjaj u esportu je The International, čiji je domaćin Key Arena koja se nalazi u američkom gradu Seattle.

Izvor: TheNextWeb

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here