Indie igre imaju sve veću konkurenciju

0
788

Indie igre imaju sve veću konkurenciju. Ako izuzmemo pojedine indie kompanije kao što su Concerned Apes Stardew Valley i MDHR Cuphead, većina studija se suočava sa grčevitom borbom za ostvarivanje profita na igrama. Na Game Developers Conference,
Erik Dzonson je delio savete developerima o igrama i zaradama. Inače je on suosnivač studija Infinite Monkeys Entertainment.


Eric Johnson

Na panelu “Know Your Market: Making Indie Games that Sell” , Erik Džonson je pričao o tržišnim trendovima na Steam platformi, najvećem svetskom tržištu za PC igre. Erik je napravio paralelu sa svojom igrom Life Goes On: Done to Death. Ta igra je bila jedna od 10 najboljih indie igara u 2014. godini. Dobila je odlične kritike i od igrača i od kritičara. Na kraju, ta igra se izuzetno loše prodavala. Džonson nije otkrio koliko je kopija prodato. 

Ovo je za njega bilo zbunjujuće pa je Džonson počeo da prati Steam komentare i komentare na sajtu Metacritic. Takodje je počeo da koristi i Steam Spy alat koji donosi dosta statistike vezane za igre koje se prodaju na platformi Steam. Tokom tok istraživanja došao je do nekih zanimljivih činjenica.

Šta je bitno kod indie igre

Prvo je otkrio da je sam žanr igre Life Goes On bio u nepovoljnom položaju. Platformske igre su zaradjivale dosta manje od akcionih RPG naslova za koje tvrdi da su najprofitabilnija kategorija. Do ovog zaključka je došao posmatrajući oznake na Steam-u i procenu srednjih prihoda za igre u odredjenim žanrovima. Posle akcionor RPG-a, na listi najprofitabilnijih su pucačine iz prvog lica pa odmah za njima su i strategije čiji je cilj izgradnja gradova,farmi,…

Nakon toga je shvatio da sam studio Infinite Monkeys nije izgradio dovoljno prepoznatljiv vizuelni stil. Tu je otkrio da većina igrača ne želi samo ispoliranu estetiku, već da ih privlače igre koje izgledaju drugačije. Tu misli na Playdead’s Inside i Upper One Games’s Never Alone, igre koje su imale stvarno jedinstven izgled.

Takodje, prosečno vreme igranja igrice, znatno može uticati na prodaju na Steam-u. Džonson je uporedio starije indie hit naslove kao što su Braid i Fez sa novijim indie hit naslovima kao što je Stardev Valley i došao je do zapanjujućih podataka. 

Pogledajte samo gornju tabelu i sve će Vam biti jasno. POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here