Angry birds nije više popularan , šta sprema Rovio

0
751

Rovio traži naslednika igre Angry Birds

Angry birds nije više popularan . Rovio nastavlja sa veoma teškim periodom jer se suočava sa opadanjem popularnosti svoje nekadašnje franšize Angry Birds. Danas je kompanija iz Helsinkija objavila poslovne rezultate iz 2017 godine, koja nije uspela da ispuni procene čak i za analitičare, jer je poslovala slabije od očekivanog.

“U poslednjem kvartalu ove godine naše nove igre, Angry Birds Match, Angry Birds Evolution i Battle Bay nisu ispunili naša očekivanja”, rekao je Kati Levoranta, izvršni direktor kompanije Rovio. “Konkurencija na tržištu je postala intenzivna, što je dovelo do značajnog povećanja pojediničnih troškova za kupovine korisnika, posebno u žanru slagalica.”

Angry birds nije više popularan , Rovio u problemu

Prema aplikaciji Annie, Evolution se trenutno  nalazi na 562 mestu u US App Store i 451 na Google Playu. Angry Bird Match je još i pogoršao rangom i sada je da 700 mestu. I Battle Bay veliki projekat komapnije Rovio koji je pokušao da započne franšizu izvan Angry Birds serijala – je još niže na rang listama, ova igra je na 1,342 mestu na igrama za iOS-u i bez ikakvog rangiranja u kategoriji generalnih igara za Google Play.

Mikrotransakcije donose veliki novac

To je na kraju imalo veliki uticaj na Rovijevu zaradu. Prihodi za četvrtinu su iznosili 73,9 miliona evra (90,7 miliona dolara). Zarada po akciji iznosila je 10 centi. U odnosu na procene analitičara od 77,33 miliona evra i 11 centi po akciji. Prodaja u celoj godini iznosila je 297,2 miliona evra – takođe je niža od očekivanja analitičara od 298 miliona evra.

Ovi rezultati su poslali akciju ove kompanije na novi nivo. Rovio akcije sada vrede 4,39 evra, manje od polovine vrednosti koju je imao kada je izašao na berzu u septembru 2017. godine kada su akcije vredele 11,50 evra. Prihodi kompanije Rovio za celu godinu su porasli za 56 odsto, a kompanija je u Q4 ostvarila mali operativni profit (9,9 miliona eura). Ali u prethodnom kvartalu, prodaja kompanije je porasla samo za 17 odsto.

Rovio očekuje velike prihode

Rovio je rekao da prihodi budu u rasponu od 260 miliona evra i 300 miliona evra u 2018. godini. Kompanija takođe očekuje da će marža pre kamate i poreza ostati na istom nivou. Možda i nižem: između 9 i 11 posto, u poređenju sa 10,6 posto u 2017.

Izvor: TweakTown

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here