Šta je Bluetooth 5 i šta nam on donosi?

0
1000

Bluetooth 5 stiže sa novim mogućnostima

Šta je Bluetooth 5 i šta nam on donosi? Bluetooth je svuda, i to je sve više uobičajno. Ono što je započelo kao način povezivanja slušalica sa glatkim izgledom postalo je robusni bežični protokol. On povezuje sve od slušalica do monitora, pametnih satova pa i svega ostalog.


Najnovija Bluetooth revizija, Bluetooth 5, značajno je poboljšana. Naročito u načinu rada sa niskom potrošnjom energije. Cilj je priprema tehnologije za nadolazeće uređaja Internet of Things (IoT), a ako imate iPhone 8 ili X, već je u vašem telefonu. Evo pet stvari koje trebate znati o najnovijoj verziji ove sveprisutne bežične tehnologije.

Prethodne verzije Bluetootha, sve od 1.0, imale su decimalnu tačku. Videli biste “Bluetooth 3.0” ili “Bluetooth v4.1” na listama specifikacija. Nedavno, u verziji 4.0, Bluetooth je dodao novi low-energy protokol koji se često naziva “Bluetooth LE”.
Sa ovom novom verzijom Bluetootha, specijalna interesna grupa (SIG) koja kontroliše specifikacije je odabrala da jednostavno nazove “Bluetooth 5” bez decimalne tačke, nema “v” i nema “LE”. Da, i dalje je uključen nizak energetski protokol (i to je znatno poboljšano), ali sve je završeno u jednom jednostavnom brendu: Bluetooth 5. Bluetooth SIG je želeo da brendiranje učini jednostavnijim i lakšim za razumevanje javnosti.

Za Bluetooth 5 će Vam trebati novi hardver

Da biste iskoristili prednost Bluetooth-a 5, trebaće Vam nova Bluetooth 5 oprema. Ako imate iPhone 8/Plus ili iPhone X, već ste dobili tu mogućnost. Apple je bio jedan od prvih koji je napravio Bluetooth 5 kompatibilan telefon (zajedno sa Samsungom u Galaxy S8).

Međutim, uređaji kojima se povezujete moraju da koriste i Bluetooth kompatibilan hardver. To znači Bluetooth 5 slušalice, pametne kućne uređaje, zvučnike, miševe, tastature … bez obzira na to.Bluetooth 5 brzo postaje norma na high end telefonima, ali i na drugim uređajima. Verovatno nećemo videti širenje Bluetooth 5 kompatibilnih perifernih uređaja dok telefoni, tableti i laptopovi koji podržavaju nove specifikacije nisu uobičajeni.

Bluetooth 5 je kompatibilan sa prethodnim verzijama

Dobra vest je da je hardver Bluetooth 5 potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama Bluetooth-a. Vaš Bluetooth 5 telefon neće imati nikakve probleme u radu sa svim Bluetooth slušalicama, zvučnicima, GPS uređajima, automobilima i svim ostalim. Međutim, nećete dobiti ni jednu od prednosti nove tehnologije, već će funkcionirati kao da uopšte nemate mogućnost Bluetootha 5 na telefonu, tabletu ili računaru.

Maksimalni domet je dosta veći

Specifikacija Bluetooth 5 omogućava prenos sa niskom potrošnjom energije da žrtvuje brzinu prenosa podataka za više opsega. Mnogo više opsega: do četiri puta veći opseg od Bluetooth 4.2 LE, maksimalno oko 800 stopa. To je teoretski maksimum, mislite o tome. U stvarnom svetu možete očekivati mnogo manje, iako će i dalje biti veliko poboljšanje u odnosu na starije verzije Bluetooth-a.

Nećete imati takav opseg sve vreme na svim uređajima. Programeri moraju svesno da odluče da žrtvuju ukupni propusni opseg za domet. Ali savršeno je za mnoge uređaje Internet stvari (IoT), koje često prenose male količine podataka, ali moraju stići do kuće ili velike prodavnice

Maksimalni propusni opseg je mnogo veći

Pored sposobnosti da žrtvuje propusni opseg za značajno produženi opseg, Bluetooth 5 dodaje novi interfejs da bi udvostručio propusni opseg na račun energije. Ovaj novi fizički sloj (PHI) podržava brzine do 2 megabita u sekundi i veću snagu prenosa od + 20dB u niskom energetskom režimu.

Drugim rečima, nova verzija Bluetootha nudi dva interfejsa za nisko energetsko delovanje: jedan će preneti manje podataka na mnogo dužim rastojanjima, a jedan će preneti dva puta više podataka u kraćem rasponu.

Ovo je sjajna vest za uređaje koji trebaju preneti velike količine podataka (poput ažuriranja firmvera) ili za aplikacije koje su gladne za podatke kao što su audio ili video. To takođe znači da ćemo jednog dana moći da vidimo Bluetooth slušalice koji koriste specifikacije niske energije, što bi moglo značajno povećati životni vek baterije. Nažalost, Bluetooth 5 ne sadrži standardni protokol prenosa zvuka u okviru specifikacije niske potrošnje energije, tako da za sada bluetooth slušalice i slušalice nastavljaju da koriste više klasičnih modova za odvajanje baterije.

Bluetooth 5 je namenjen za IoT

Gotovo sva velika poboljšanja u Bluetoothu 5 su isključivo za Low Energy mod (BLE). Prvi put predstavljen u verziji Bluetooth 4.0, a zatim poboljšan u verzijama v4.1 i v4.2, BLE je potpuno zaseban protokol od “klasičnog” Bluetooth-a. Od Bluetooth-a 4.2, BLE režim prenosi mnogo manje podataka od klasičnog Bluetooth-a, ali ima sličan opseg, mnogo manju latenciju i koristi samo dio energije. Zbog toga se tako često koristi u uređajima Internet of things.

Sennheiser AMBEO pametne slušalice

Bluetooth 5 dodaje poboljšanja u niske energetske operacije pored opcionih veza sa većom propusnošću ili daljim dometom. Na primer, donosi osamostruko povećanje efikasnosti prenosa podataka. To znači, u suštini, osam puta više priključenih uređaja.

Izvor: Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here