Snapdragon 850 – Qualcomm-ovo novo čedo

0
872

Snapdragon 850 je novi čip iz kompanije Qualcomm.

Snapdragon 850 će biti jedan vrhunski čip. Mobilni svet se kreće besprekorno brzo u odnosu na ostale privredne grane. Kada se vrhunski procesori i GPU razvijaju sporije(možda sada nešto brže zbog ludnice oko rudarenja kripto valuta), mobilni čipovi sve bolji i jači iz godine u godinu . Ali čak i po ovim standardima, iznenađujuće je čuti glasine o Snapdragonu 850. Jedva dva meseca nakon izlaska Qualcommovog Snapdragon 845.

Qualcomm optužio Apple za kradju

PCMag primećuje da Qualcomm obično ne podiže svoje brojeve modela SoC za pet, ali postoje i neki izuzetci

Kako je to izgledalo ranije

U prošlosti kompanija je usvojila je različite modele i oznake, kao što su Snapdragon 801 nasuprot Snapdragon 800 ili Snapdragon 805 nasuprot Snapdragon 801. Naredni grafikon pokazuje kako su ovi stariji SoC ovi složeni međusobno, i daje nam ono šta se može očeklivati

Osim što je Snapdragon 805 značajno poboljšao propusni opseg memorije. Qualcomm je rebrandovao sam CPU, od Krait 400 u Snapdragon 800 i 801 pa Krait 450 za Snapdragon 805, ali nije napravio nikakve druge promene.

Druga promena Qualcomm-a sa 805-om je bila korištenje odvojenog modema kategorije 6. Ova konfiguracija je korišćena za Samsung Galaxy S5 LTE, telefon koji se ne prodaje u SAD. Kao što predviđa Saša Segan iz PCMag-a, nije nemoguće pomisliti da se Snapdragon 850, u ovom slučaju, sprema na prisustvo ranog 5G modema – proizvod koji je Qualcomm već napravio. Novi modem je nazvan X50 ( o kome smo već pisali na ovom linku), što podrazumijeva još snažniju sinergiju brendiranja između dva uređaja.

Qualcomm dominira na tržištu

Qualcomm ima dobre razloge za ovakav korak. Kompanija dominira u 4G / LTE eri i poseduje ogromno tržište pametnih telefona, ali povećanje konkurencije sa low-end uređajima. Apple se sprema da prestane da koristi Qualcomm modeme u budućim modelima, a kompanije kao što su MediaTek i Samsung imaju svoj LTE u sopstvenoj proizvodnji.

Qualcomm ima i problema sa obzirom na to da je Broadcom pokrenuo neprijateljsko preuzimanje. Pogrešan potez mogao bi da nasluti kraj kompanije Qualcomm kao nezavisne kompanije. Ukoliko akcionari postanu uvereni da trenutni odbor ne nosi dobro sa izazovima.

Izvor: TNW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here