Intel završio sa ažuriranjem za Meltdown i Spectre

0
1098

Intel završio sa ažuriranjem za Meltdown i Spectre . Intelov višemesečni maraton objavljivanja zakrpa za mikrokodove CPU-a, kako bi se zaštitio od poteškoća sa Meltdown i Spectre, je konačno završen. Nažalost, neki stariji procesori neće dobiti ažuriranje, mada je ranije to bilo obećano. Ovaj poznati proizvodjač čipova, objavio je da su zaustavljene planirane revizije za procesore bazirane na Penryn (2007), Yorkfield (2007), Wolfdale (2007), Clarksfield (2009), Bloomfield (2008), Jasper Forest (2010) i Atom “SoFIA” (2015).

Pročitajte još : Maska za spavanje, i to inteligentna

Intel završio sa ažuriranjem, neko je izostao

Medju procesorima koji neće dobiti planirana ažuriranja su Core2 serija procesora, kao i prvi quad-core procesori. Tu su i modeli i7-970, i7-980, i7-980X i i7-990X. Odluka jeste neugodna ali nije iznenadjujuća. Može se reći da je veći šok bio kada je Intel otkrio svoju nameru da napravi zakrpe za procesore stare gotovo celu deceniju.

Ruku na srce, to ažuriranje ne ide direktno od Intela, već preko ažuriranja BIOS-a za matičnu ploču. Veliko je pitanje, koliko bi se prozvodjača tih matičnih ploča uopšte zamaralo sa kreiranjem ažuriranja za BIOS za zastarele procesore. Intel je isporučio ažuriranja za procesore stare oko osam godina, uključujući i procesore iz ere Sandy Bridge i Ivy Bridge.

Sve u svemu, mora se reći da je dosta uradjeno i da je Intel ispoštovao svoje korisnike.

Izvor: PC World

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here