Bitkoin rudari kupili grafičke kartice za 776 miliona dolara

0
1086

Cene grafičkih kartica će i dalje skakati

Bitkoin rudari kupili grafičke kartice za 776 miliona dolara. Cene grafičkih kartica i dalje rastu. Novi podaci na GPU tržištu su predstavili vidljiv uticaja bitkoin rudara na GPU cene. Nažalost, imamo i informacije koje ukazuju na to da se povećanje cena grafikih kartica ne završava uskoro.

Jon Peddie Research je objavio podatke o GPU prodaji u četvrtom kvartalu 2017. godine, što pokazuje da su isporuke GPU smanjile 1,5 posto u Q4, u skladu sa normalnim sezonskim očekivanjima. Godišnje GPU isporuke su opale za 4,8 posto. Pogođene uglavnom smanjenjem isporuke za laptopa (desktop je pao za 2 posto, a laptopovi su pali za 7 posto).

Bitkoin rudari kupili grafičke , AMD polako raste

AMD-ov tržišni udeo porastao je za osam odsto od Q3 do Q4 2017. To ukazuje na objašnjenje zbog čega su Vega i Polaris čipovi previše cenjeni. Ako rudarima kripto valute preferiraju Vega i Nvidijinog Pascala kartice, to bi objasnilo zašto su cene AMD kartica previsoke. JPR napominje: “Više od tri miliona dodanih ploča (AIBs) prodato je rudarima kripto valute u vrednosti od 776 miliona dolara u 2017. godini. AMD je bio primarni dobitnik te prodaje.”

Možemo napraviti neke vrlo grube procene o tome koliko će dodatnih AMD grafičkih kartica prodati tako što ćemo se vratiti na neke prethodno objavljene podatke o AMD-ovoj grafičkoj prodaji.


Ako pretpostavimo da su AMD-ove RX 500 i Vega lansirale svoju kvartalnu GPU prodaju u proseku od 4,9 miliona jedinica isporučenih po četvrtini, što bi otišlo na ~ 19,6 miliona GPU-a koje se isporučuju godišnje. Ako tretiramo prodaju kripto rudarima kao dodatak prodaji igara (to sugeriše JPR), to znači da je tih 3 miliona dodatnih isporuka došlo u AMD-ovom bilansu. Ali oni ne vode ogromne profite kompaniji, s obzirom na to da ugovorene GPU cene nisu kalibrisane kako bi se objasnila ogromna inflacija cena

Nvidia Volta šta znamo do sad

Postoji još jedan razlog zbog kojeg smo uključili ovaj grafikon. Još u 2014. godini, pretpostavili smo da bi rast cene AMD GPU mogao na kraju oštetiti kompaniji dugoročno. Kako je padao tržište igara , izgubio je priliku da stavi nove Hawaii kartice u ruke igrača u trenutku kada je bila konkurentna (ili čak superiornija) Nvidiji po performansama.

I kako pokazuje grafikon, upravo to se dogodilo. Visoke cene AMD GPU-a dovele su do smanjenja prodaje, a dok su tržišne cene stabilizovale.

“Gaming je bio i biće i dalje glavni pokretač za prodaju GPU-a. Povećan zahtevima rudara kripto-valuta”, rekao je dr Jon Peddie, predsednik Jon Peddie istraživanja. “Očekujemo da će potražnja biti smanjena od rudara, jer se margine smanjuju u sve većoj meri troškovi komunalnih usluga i cene električne energije i potražnje koje pokreću AIB cene. Gameri mogu nadoknaditi te troškove rudarenje kada ne igraju igre, ali cene u budućnosti neće pasti. ”

Izvor: TheVerge

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here